Τα drones θα μπορούσαν να αποτελέσουν εφικτό τρόπο παράδοσης απινιδωτών σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής σε απομακρυσμένες περιοχές, αναφέρει έρευνα προσομοίωσης που παρουσιάζεται την τρέχουσα εβδομάδα σε συνέδριο της American Heart Association.

Η διανομή αυτοματοποιημένων εξωτερικών απινιδωτών με drone θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τον χρόνο ανταπόκρισης σε επείγουσες καταστάσεις, σε αστικές και αγροτικές περιοχές, αναφέρουν τα αποτελέσματα.

Ο χρόνος απόκρισης των 5 λεπτών για την άφιξη της συσκευής σε περιστατικό βελτιώθηκε από 24% έως 77% στις αστικές και από 10% έως 23% στις αγροτικές, έδειξε προσομοίωση.

Ο Jamal Chu, του University of Toronto, δήλωσε αρκετά έκπληκτος που η βελτίωση φάνηκε μεγαλύτερη σε αστικές περιοχές.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν  μοντέλο προσομοίωσης για να αξιολογήσουν πόσο γρήγορα ένα δίκτυο drones θα μπορούσε να παραδόσει απινιδωτή στο χώρο που συνέβη μια ανακοπή, σε 19 κομητείες της Βόρειας Καρολίνας, έναντι του χρόνου απόκρισης των τοπικών μέσων.

Η ανάλυση περιέλαβε  9.000 ανακοπές εκτός νοσοκομείου, που συνέβησαν μεταξύ 2013 και 2019 --  5.700 σε αστικές και  3.200 σε αγροτιές περιοχές.

Ο μέσος χρόνος απόκρισης στις κομητείες ήταν περίπου 7 και 9 λεπτά αντίστοιχα.

Κατά μέσον όρο, υπολογίζεται ότι ο χρόνος απόκρισης θα μπορούσε να μειωθεί κατά 42% στα 4 λεπτά στις αστικές περιοχές και κατά 24% στα 7 λεπτά στις αγροτικές, αν χρησιμοποιούνταν drones για τη μεγιστοποίηση της παράδοσης απινιδωτών.

Ένα δίκτυο drone θα οδηγούσε σε σημαντική βελτίωση του χρόνου απόκρισης στις 19 κομητείες αγροτικών και αστικών περιοχών.

Η εφαρμογή τέτοιου προγράμματος θα περιλαμβάνει εμπόδια όσον αφορά τους κανονισμούς, τις υποδομές και την κοινότητα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
39ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας
Τη σημασία της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ στο 50ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο 
ΠΟΥ: προειδοποίηση για διασπορά πολιομυελίτιδας από χιλιάδες εκτοπισμένους Αφγανούς