Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Journal of Nutrition, ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αβοκάντο και κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Αρκετές μεταβολομικές εξετάσεις χρησιμοποιήθηκαν για να διαπιστωθεί αν η συχνή πρόσληψη αβοκάντο και οι σχετικοί μεταβολίτες του ενδεχομένως μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας και ινσουλίνης και κατ΄ επέκταση του διαβήτη τύπου 2.

Οι συμμετέχοντες επιλέχτηκαν από την έρευνα MESA. Η ηλικία τους ήταν 45-84 ετών και παρακολουθήθηκαν με διαστήματα 18 μηνών από την έναρξη της μελέτης. Η πιο πρόσφατη παρακολούθηση έγινε το 2018.

Μεταβολομικά στοιχεία ήταν διαθέσιμα για 3.438 συμμετέχοντες.

Mέτριες σχέσεις παρατηρήθηκαν μεταξύ κατανάλωσης αβοκάντο και ινσουλίνης νηστείας. Όμως, δεν ήταν στατιστικά σημαντικές όταν ελήφθησαν υπόψη ο ΔΜΣ των συμμετεχόντων.

Τρια μεταβολομικά φασματικά στοιχεία συνδέονταν ισχυρά με μειωμένα ποσοστά γλυκόζης νηστείας και ινσουλίνης. Καθώς αυτά τα στοιχεία συνδέονταν μεταξύ τους συνδυάστηκαν σε έναν μόνο βιοδείκτη αβοκάντο.

Ο δείκτης έδειξε ισχυρή και σημαντική σχέση με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη δημογραφικοί παράγοντες, συμπεριφορές υγείας όπως κάπνισμα και αλκοόλ, ο ΔΜΣ κλπ.

Παρά τη χαμηλότερη αναλυτική ισχύ που είναι εγγενής στον παρόντα σχεδιασμό της έρευνας, διαφορές σε επίπεδο υποομάδων παρατηρήθηκαν σε συμμετέχοντες με και χωρίς δυσγλυκαιμία.

Οσοι είχαν νορμογλυκαιμία εμφάνισαν πιο ασθενείς σχέσεις με μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης και κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 έναντι όσων είχαν δυσγλυκαιμία.

Συνδυαστικά, τα ευρήματα υποδεικνύουν διαφορές στο εντερικό μικροβίωμα μεταξύ ομάδων, που θα μπορούσαν να αλλάζουν την επεξεργασία των τροφών και την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η ανάλυση συμβάλλει σε αυξανόμενες ενδείξεις ότι εξετάσεις διατροφής-υγείας ωφελούνται από μεταβολομικά στοιχεία που χρησιμεύουν ως ατομικοί βιοδείκτες πρόσληψης τροφών μετά την πέψη, τον μεταβολισμό και την απορρόφηση.

 

Πηγές:
The Journal of Nutrition

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη