Ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονωϊού, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων φυματίωσης αυξήθηκε σε περίπου 10,6 εκατομμύρια πέρυσι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ). Μετά από χρόνια μείωσης των αριθμών, είχε ήδη σημειωθεί αύξηση στα 10,3 εκατομμύρια νέα κρούσματα της νόσου το 2021.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περίθαλψη για τη φυματίωση έχει περιοριστεί σε πολλές χώρες λόγω της πανδημίας, αναφέρθηκε χαρακτηριατικά σε ανακοίνωση του Π.Ο.Υ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι ελλείψεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κατά τα χρόνια της πανδημίας, οδήγησαν σε σχεδόν μισό εκατομμύριο επιπλέον θανάτους από φυματίωση.

Ωστόσο, η ετήσια έκθεση του Π.Ο.Υ για τη φυματίωση περιέχει και θετικά νέα: Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των αναγνωρισμένων κρουσμάτων και των θεραπειών αυξήθηκε και πάλι σημαντικά πέρυσι. Αυτό είχε αντίκτυπο και στον αριθμό των θανάτων. Το 2022, 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από τη θεραπεύσιμη μολυσματική ασθένεια, περίπου 100.000 λιγότεροι από ό,τι το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, η πρόοδος είναι πολύ αργή για να επιτευχθούν οι διεθνώς συμφωνημένοι στόχοι για την καταπολέμηση της νόσου, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Π.Ο.Υ.

Αυτό δεν οφείλεται μόνο στις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας, αλλά και στις τρέχουσες ένοπλες συγκρούσεις. Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε μόνο κατά 19% μεταξύ 2015 και 2022, πολύ κάτω από τον στόχο του 75% που έχει τεθεί για το 2025.

Η φυματίωση είναι μία από τις πιο κοινές μολυσματικές ασθένειες. Τα βακτήρια μεταδίδονται από τους ασθενείς μέσω μόλυνσης με σταγονίδια, για παράδειγμα μέσω του βήχα. Η ασθένεια, η οποία προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, μερικές φορές εκδηλώνεται μόνο χρόνια μετά τη μόλυνση. Η φυματίωση μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί. Χωρίς θεραπεία, περίπου οι μισοί ασθενείς πεθαίνουν.

Πέρυσι, το 87% των νέων κρουσμάτων καταγράφηκε σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Ο Π.Ο.Υ εκτιμά ότι μόνο το 2,2% των παγκόσμιων κρουσμάτων εμφανίστηκαν στην Ευρώπη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου