Στην Βιέννη άνοιξε το πρώτο κέντρο εξωτερικών ασθενών της Αυστρίας για θεραπεία και αποκατάσταση με τη βοήθεια της ρομποτικής.

Για τα άτομα με νευρολογικούς κινητικούς περιορισμούς, η υπερσύγχρονη περίθαλψη που προσφέρεται εκεί απλώς αλλάζει τα πάντα, εξήγησε ο εμπνευστής του κέντρου, Gregor Demblin, σε σημερινή συνέντευξη τύπου.

Έως και 500 ασθενείς ετησίως μπορούν να θεραπεύονται στο χώρο του tech2people κοντά στο σταθμό του μετρό "Seestadt".

Το νέο Κέντρο διαθέτει περισσότερες από 20 από τις καλύτερες ρομποτικές συσκευές στον κόσμο, αξίας περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, και μια ομάδα εννέα εξειδικευμένων φυσιοθεραπευτών εργάζεται εκεί από τις αρχές Νοεμβρίου.

"Η ποιότητα της θεραπείας των ασθενών με εγκεφαλικά επεισόδια, παραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας (σκλήρυνση κατά πλάκας) ή τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις καθορίζει αν έχουν πιθανότητες να περπατήσουν, να εργαστούν και να είναι ανεξάρτητοι και, τελικά, το προσδόκιμο ζωής τους", δήλωσε ο Demblin, ο οποίος είναι παράλυτος ο ίδιος από το 1995.

Σύμφωνα με  τον Demblin, οι ρομποτικές θεραπείες, για παράδειγμα, με τον εξωσκελετό, μια βιονική "στολή" της οποίας οι κινητήρες κινούν τα πόδια και αντικαθιστούν τις μυϊκές λειτουργίες, προσφέρουν αρκετά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις χειροκίνητες θεραπείες: για παράδειγμα, μπορούν να προσομοιωθούν πιο ποικίλες κινήσεις και ο ρυθμός επανάληψης αυτών των εκπαιδευτικών κινήσεων είναι πολύ υψηλότερος.

Τα μηχανήματα μετρούν επίσης ακριβώς πόση δύναμη έχει ακόμη ο ασθενής, επιτρέποντας την προπόνηση με τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια και αποτελεσματικότητα. Τέλος, η πρόοδος της θεραπείας μπορεί να καταγραφεί με μεγάλη ακρίβεια, συνέχισε ο Demblin.

"Μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στη νευροπλαστικότητα, δηλαδή στους μηχανισμούς που οδηγούν στην ανάκτηση των λειτουργιών που χάνονται μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, έως και δύο χρόνια μετά το συμβάν", δήλωσε ο νευρολόγος και ιατρικός διευθυντής του θεραπευτικού κέντρου, Peter Lackner.

Αν και ο τομέας της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης στην Αυστρία είναι καλά ανεπτυγμένος, η θεραπεία διαρκεί συνήθως μόνο έναν έως δύο μήνες. Κατά συνέπεια, η πρόσθετη θεραπεία στα εξωτερικά ιατρεία μπορεί να καλύψει ένα κενό στη θεραπεία.

"Υπάρχουν τομείς εφαρμογής στους οποίους η ρομποτική φυσιοθεραπεία έχει ήδη ερευνηθεί και αποδειχθεί εκτενώς.

Για παράδειγμα, υπάρχουν πολύ αξιόπιστα στοιχεία ότι οι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να μπορέσουν να περπατήσουν ξανά, εάν λάβουν ρομποτικά υποβοηθούμενη θεραπεία βάδισης σε συνδυασμό με συμβατική φυσιοθεραπεία", εξήγησε ο Lackner, προσθέτοντας ότι η συμβατική φυσιοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνουν περίπου 50 έως 250 βήματα.

Οι ασθενείς πρέπει να υποστηρίζονται από τουλάχιστον δύο θεραπευτές ή να εκπαιδεύονται σε ένα σύστημα ανάρτησης. Στο Lokomat, από την άλλη πλευρά, μπορούν να ολοκληρωθούν έως και 2.000 βήματα σε μία προπονητική συνεδρία.

Η εστίαση είναι εκεί που πρέπει να είναι, δηλαδή στην πραγματική προπόνηση βάδισης με ταυτόχρονη φυσιολογική καταπόνηση των χεριών και των ποδιών.

"Ο υψηλός ρυθμός επανάληψης, για παράδειγμα, βελτιστοποιεί τη νευροπλαστικότητα, δηλαδή διεγείρεται ο σχηματισμός νέων νευρικών οδών.

Άλλα θετικά αποτελέσματα είναι η μείωση της σπαστικότητας στην παραπληγία, η μειωμένη ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή ή η μείωση δευτερογενών ασθενειών όπως η οστεοπόρωση". πρόσθεσε ο ιατρικός διευθυντής του θεραπευτικού κέντρου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Τι αλλάζει με την τιμή του φαρμάκου Xarelto
Αντικαταθλιπτικό φαίνεται πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία του γλοιοβλαστώματος
Pilates για ηλικιωμένους: Ποια είναι τα οφέλη