Κρούσματα ιλαράς έχουν καταγραφεί φέτος σε 19 ευρωπαϊκές χώρες, έπειτα από μία περίοδο ύφεσης, λόγω της πανδημίας. Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Όπως σημειώνεται, από την αρχή του έτους έως τις 30 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν συνολικά 1.331 περιπτώσεις, με την πλειονότητα των περιπτώσεων να αναφέρονται από τη Ρουμανία (925), την Αυστρία (154), τη Γαλλία (64), τη Γερμανία (51), το Βέλγιο (34), την Πολωνία (28), την Ιταλία (20) και τη Σουηδία (11).

'Αλλες 11 χώρες έχουν αναφέρει λίγότερα από 10 κρούσματα η κάθε μία. Πρόκειται για τις: Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβακία και Ισπανία.

Στις 7 και 8 Νοεμβρίου, καταγράφηκαν άλλα 391 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τις αρχές της Δανίας (4), της Εσθονίας (1), της Γαλλίας (19), της Γερμανίας (11), της Ιρλανδίας (1), της Ρουμανίας (350) και της Ισπανίας (5).

Μέχρι σήμερα, δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι που σχετίζονται με την ιλαρά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Αξιολόγηση ECDC

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, οι αρχές των χωρών αναφέρουν σποραδικά κρούσματα ιλαράς, έπειτα από μία περίοδο ασυνήθιστα χαμηλής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η ουσιαστική μείωση των κρουσμάτων ιλαράς που δηλώθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως το τέλος του 2022, ήταν σε αντίθεση με τη συνήθη ετήσια δραστηριότητα, η οποία κορυφώνεται την άνοιξη.

Η πλειονότητα των χωρών εξακολουθούν να αναφέρουν μόνο σποραδικά κρούσματα και ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Οι ειδικοί του ECDC συνιστούν ενεργή επιτήρηση της ιλαράς και μέτρα Δημόσιας Υγείας, όπως ο εμβολιασμός.

Οδηγίες ΕΟΔΥ

Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) διευκρινίζουν πως η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη υψηλής μεταδοτικότητας που οφείλεται στον ιό της ιλαράς.

Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό από το αναπνευστικό σύστημα και εγκαθίσταται στον αναπνευστικό βλεννογόνο και τους επιχώριους λεμφαδένες όπου και πολλαπλασιάζεται.

Στη συνέχεια, μεταφέρεται με τη λεμφική οδό στο αίμα και με αυτό σε διάφορα όργανα. Ο ιός απενεργοποιείται γρήγορα από τη ζέστη, το φως, το όξινο pH και τη θρυψίνη. Ο χρόνος επιβίωσής του στον αέρα ή σε επιφάνειες αντικειμένων είναι μικρότερος των 2 ωρών.

Η μετάδοση γίνεται κυρίως αερογενώς από άτομο σε άτομο, με σταγονίδια που αποβάλλουν οι ασθενείς και σπανιότερα με αντικείμενα που μολύνθηκαν πολύ πρόσφατα από ρινικές και φαρυγγικές εκκρίσεις.

Όσοι δεν έχουν νοσήσει ή δεν έχουν εμβολιασθεί είναι επίνοσοι στην ιλαρά. Η φυσική νόσηση προσφέρει ισόβια ανοσία.

Βρέφη από άνοσες μητέρες είναι προστατευμένα μέχρι την ηλικία των 6 - 9 μηνών, ανάλογα με το ποσό των μητρικών αντισωμάτων κατά την κύηση και το ρυθμό αποδόμησης τους.

Ο εμβολιασμός στην ηλικία των 12 - 15 μηνών προσφέρει ανοσία σε ποσοστό 94% - 98%, ενώ ο επανεμβολιασμός ανεβάζει το ποσοστό στο 99%. 

Πηγές:
ECDC, ΕΟΔΥ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Eκτη ένδειξη για το Dupilumab στις ΗΠΑ
Νοσοκομεικοί γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς
Εντοπίστηκε γονίδιο που συνδέεται με την εμφάνιση λιπώδους νόσου του ήπατος