Νέα έρευνα έδειξε ότι στους οδηγούς, η απώλεια της περιφερειακής όρασης μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο αυτοκινητιστικού δυστυχήματος. Η έρευνα Αυστραλών επιστημόνων παρουσιάστηκε στο συνέδριο της American Academy of Ophthalmology και θεωρείται προκαταρκτική.

Οι ερευνητές εστίασαν στο οπτικό πεδίο. Στο πόσο ευρέως μπορεί κάποιος να δει όταν κοιτά ακριβώς μπροστά.

Ευρύ οπτικό πεδίο θα μπορούσε να επιτρέπει στους οδηγούς να δουν πιθανούς κινδύνους σε κάποια πλευρά ενός αυτοκινήτου ενώ ταυτόχρονα να προσέχουν τι συμβαίνει μπροστά.

Οι ερευνητές του Western Australia University αξιολόγησαν στοιχεία 30 ετών περισσότερων των 31.000 οδηγών,  50 ετών και άνω.

Περισσότεροι από 4.000 από τους οδηγούς μεγαλύτερης ηλικίας (14%) είχαν εμπλακεί σε τουλάχιστον ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα και περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς είχαν κάποιου βαθμού απώλεια οπτικού πεδίου.

Aνάλυση έδειξε ότι η κάθε είδους απώλεια οπτικού πεδίου στα δυο μάτια αύξανε τον κίνδυνο αυτοκινητιστικού δυστυχήματος κατά 84%.

Σοβαρή απώλεια όρασης σε οποιοδήποτε τεταρτοκύκλιο του οπτικού πεδίου αύξανε τις πιθανότητες αυτοκινητιστικού δυστυχήματος, αλλά η απώλεια κεντρικής όρασης σε κάποιο δεν αύξανε τον κίνδυνο, έδειξε η έρευνα.

Ο Dr. Siobhan Manners, του Western Australia University, ελπίζει πως αυτά τα αποτελέσματα θα συμβάλλουν στην εκπαίδευση του κοινού για τη σημασία του να έχει κάποιος επαρκές οπτικό πεδίο για να μπορεί να συνεχίσει να οδηγεί με ασφάλεια.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]