Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που θεωρούν ότι η σκληρή γυμναστική - ή ακόμα και το να σηκώσουν ένα βαρύ αντικείμενο - μπορεί να τους προκαλέσει κήλη.

Ποια είναι η αλήθεια, όμως;

Μπορεί η άρση βαρών και η άσκηση να προκαλέσουν κήλη;

Συχνά ακούμε ότι οι ομφαλοκήλες και οι βουβωνοκήλες είναι συνέπειες της άρσης βαρών. Αλλά η ιστορία είναι συνήθως λίγο πιο περίπλοκη από αυτό. Οτιδήποτε αυξάνει την πίεση μέσα στην κοιλιά σας - βήχας, σήκωμα, φτέρνισμα - μπορεί να καταπονήσει την αδύναμη περιοχή και να προκαλέσει κήλη. Οπότε, ναι, η άσκηση ή η άρση βαρών μπορεί να σας προκαλέσουν κήλη, αλλά αν έχετε προδιάθεση για κήλη, η κρίση βήχα ή η δυσκοιλιότητα είναι εξίσου πιθανό να σας την προκαλέσουν.

Πώς να αποτρέψετε τις κήλες κατά την άσκηση

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε μια κήλη. Μεταξύ αυτών το να φροντίζετε να κάνετε με ασφάλεια τη γυμναστική σας.

Μην ξεχάσετε να κάνετε προθέρμανση

Είναι πολύ σημαντικό προτού κάνετε οποιαδήποτε γυμναστική, να έχετε κάνει και την κατάλληλη προθέρμανση. Είναι απίθανο η προθέρμανση να αποτρέψει από μόνη της την κήλη, αλλά εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα. Όταν κάνουμε ζέσταμα, ανεβάζουμε τον καρδιακό μας ρυθμό και τη θερμοκρασία του σώματός μας. Η κυκλοφορία μας βελτιώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι φτάνει περισσότερο οξυγόνο στους μυς μας. Οι μύες που θερμαίνονται είναι πιο ευέλικτοι και λιγότερο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.

Μάθετε τα όριά σας

Η υπερβολική άσκηση δεν έχει αναγκαστικά ευχάριστες συνέπειες. Μπορείτε να το παρακάνετε με οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, αλλά οι ασκήσεις με βάρη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες αν ελπίζετε να αποφύγετε μια κήλη. Όταν επιλέγετε το βάρος που θα σηκώσετε, να έχετε κατά νου ότι ο στόχος είναι να μπορείτε να κάνετε άνετα μερικά σετ των 10-12 επαναλήψεων. Αν καταπονείτε τους μυς σας από την αρχή, προσπαθείτε να σηκώσετε πάρα πολύ, κάτι που θα χαλάσει και τη φόρμα σας όσο κάνετε την άσκηση, αυξάνοντας περισσότερο τον κίνδυνο τραυματισμού.

Αν πονέσετε, σταματήστε

Σε αντίθεση με το κλασικό "no pain, no gain" που θα δούμε γραμμένο στους τοίχους πολλών γυμναστηρίων, η πραγματικότητα είναι πως διαφορετικά νιώθουμε τον πόνο του καψίματος μίας καλής προπόνησης, και εντελώς διαφορετικά τον πόνο του "Κάτι πήγε στραβά". Αν νιώσετε ότι τραβήξατε το σώμα σας πολύ απότομα ή σας έπιασε ξαφνικός πόνος, σταματήστε αμέσως τη γυμναστική.

Τι να κάνω με τη γυμναστική αν έχω ήδη κήλη;

Μιλήστε με τον γιατρό σας. Δεν είναι όλες οι κήλες ίδιες - ορισμένες μπορεί να φτιάχνονται με χειρουργείο, άλλες όμως μπορεί να είναι αρκετά μικρές για να τις αφήσουμε. Οι ασκήσεις χαμηλής έντασης όπως το περπάτημα και η κολύμβηση είναι καλές, αλλά και πάλι τον τελευταίο λόγο πρέπει να τον έχει ο γιατρός σας. Οι ασκήσεις μεγάλης έντασης, τα αθλήματα που απαιτούν σωματική επαφή όπως η πάλη, καθώς και οι ασκήσεις που έχουν σκοπό να τεντώνουν τους κοιλιακούς μάλλον θα είναι απαγορευτικές.

Τι γίνεται μετά από εγχείρηση για κήλη;

Όπως οι κήλες διαφέρουν, έτσι διαφέρει και η περίοδος αποκατάτασης μετά το χειρουργείο. Ορισμένες επιπλοκές της κήλης μπορεί να απαιτούν πρόσθετες διαδικασίες, θεραπείες ή χρόνο αποκατάστασης, και μπορεί να χρειαστείτε φυσιοθεραπεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά