Αν το ένα ή και τα δύο πόδια σας είναι πρησμένα, μπορεί να είναι δύσκολο να μετακινηθείτε. Και μπορεί επίσης να πονάει. Δεν είναι πάντα σαφές γιατί συμβαίνει, αλλά ορισμένες παθήσεις μπορεί να το κάνουν πιο πιθανό. Ας ρίξουμε μια ματιά.

Οίδημα

Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα σας συγκρατεί πολύ νερό. Μπορεί να κάνει τα πόδια σας πρησμένα καθώς και τα χέρια και το πρόσωπό σας. Μπορεί να το παρατηρήσετε μετά από μια μεγάλη πτήση με αεροπλάνο ή αν στέκεστε όρθιοι για πολλές ώρες - επίσης, σε μερικές γυναίκες συμβαίνει τις ημέρες γύρω από την περίοδό τους. Συνήθως υποχωρεί από μόνο του.

Τραύμα

Εάν σκοντάψετε ή κάνετε ένα λάθος βήμα, ένα πρησμένο πόδι μπορεί να είναι σημάδι ότι πάθατε διάστρεμμα - όταν ο σκληρός, εύκαμπτος ιστός που συνδέει τα οστά γύρω από τον αστράγαλό σας σκίζεται. Το πόδι και ο αστράγαλός σας πιθανότατα θα διογκωθούν καθώς το αίμα τρέχει στην περιοχή για να το βοηθήσει να επουλωθεί. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας αν πονάει πολύ, δεν μπορείτε να του ακήσετε βάρος ή φοβάστε ότι το σπάσατε.

Εγκυμοσύνη

Τα πόδια μπορούν να διογκωθούν ως φυσικό μέρος της εγκυμοσύνης, επειδή το σώμα μιας γυναίκας συγκρατεί περισσότερο νερό εκείνη την περίοδο. Μπορεί να είναι χειρότερο στο τέλος της ημέρας ή μετά από παρατεταμένη ορθοστασία. Δεν είναι συνήθως σημάδι προβλήματος για τη μητέρα ή το μωρό, αλλά μπορεί να γίνει ιδιαίτερα άβολο.

Προεκλαμψία

Ενώ πολλές μέλλουσες μαμάδες έχουν πρησμένα πόδια, αν το πρήξιμο συνοδεύεται από πονοκέφαλο, ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή ή πόνο στην κοιλιά, μπορεί να είναι σημάδι αυτής της πάθησης. Η προεκλαμψία δεν ξεκινά πριν από την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση. Μπορεί να βλάψει το συκώτι ή τα νεφρά σας και μπορεί να είναι σοβαρή αν δεν αντιμετωπιστεί. Φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας αν είχατε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα.

Λεμφοίδημα

Αυτό συμβαίνει όταν ένας ή περισσότεροι από τους λεμφαδένες σας καταστρέφονται ή αφαιρούνται, όπως συμβαίνει συχνά κατά τη θεραπεία του καρκίνου. Ως αποτέλεσμα, το σώμα σας αποβάλλει λιγότερα υγρά και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια σας. Μπορεί επίσης να προκύψει από βλάβη στα λεμφικά αγγεία ή άλλες ανωμαλίες στο λεμφικό σύστημα. Οι ασκήσεις, το μασάζ και τα μανίκια ή οι κάλτσες συμπίεσης μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Καρδιακή ανεπάρκεια

Αυτό συμβαίνει όταν η καρδιά σας δεν αντλεί αίμα όπως θα έπρεπε. Αν το αίμα σας δεν ρέει καλά προς τη σωστή κατεύθυνση, μπορεί να επανέλθει στα πόδια σας και να προκαλέσει πρήξιμο. Με καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να είναι άβολο να ξαπλώνετε σε επίπεδη στάση, η καρδιά σας μπορεί να χτυπά πιο γρήγορα ή με ασυνήθιστο ρυθμό και μπορεί να δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε. Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια αν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια.

Νεφρική νόσος

Τα νεφρά σας φιλτράρουν τα απόβλητα και τις τοξίνες από το αίμα σας. Αν δεν λειτουργούν σωστά - λόγω μιας πάθησης όπως ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση - μπορεί να μείνει πολύ νάτρο στο αίμα σας. Αυτό κάνει το σώμα σας να κρατά περισσότερο νερό από όσο θα έπρεπε. Η βαρύτητα τραβάει το νερό προς τα κάτω και τα πόδια και οι αστραγάλοι σας μπορεί να διογκωθούν.

Ηπατική νόσος

Εάν έχετε ηπατίτιδα (φλεγμονή στο συκώτι σας) ή πίνετε πολύ αλκοόλ, το συκώτι σας πρέπει να "επιδιορθώνει" τον εαυτό του επανειλημμένως. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τον ουλώδη ιστό να αντικαταστήσει τον υγιή και το συκώτι σας να σταματήσει να λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Αν συμβεί αυτό, μπορεί να συσσωρευτεί πολύ υγρό στην κοιλιά και τα πόδια σας, κάνοντάς τα να διογκωθούν.

Τι μπορείτε να κάνετε

Το να ξεκουραστείτε και να σηκώσετε τα πόδια σας θα βοηθήσει το υγρό να απομακρυνθεί από τα πόδια σας. Ο πάγος στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία, περιορίζοντας τη ροή του αίματος, και επίσης βοηθά στον πόνο. Ειδικές πολύ σφιχτές κάλτσες που ονομάζονται κάλτσες συμπίεσης μπορούν να σας βοηθήσουν να απομακρύνετε το υγρό από τα πόδια σας.

Το περπάτημα κάθε ώρα περίπου, δυσκολεύει τη συγκέντρωση υγρών σε οποιοδήποτε μέρος και διευκολύνει το αίμα σας να κινείται. Οτιδήποτε κινεί τα γόνατά σας και λυγίζει τους αστραγάλους σας μπορεί να σας βοηθήσει.

Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπέρτασης, του διαβήτη και της φλεγμονής μπορεί να κάνουν το σώμα σας να κρατήσει πολύ νερό και αυτό μπορεί να πρήξει τα πόδια σας. Αλλα τα διουρητικά μπορούν να ανακουφίσουν το πρήξιμο, βοηθώντας το σώμα σας να απαλλαγεί από τα υγρά με το να πηγαίνετε πιο συχνά στην τουαλέτα. Μιλήστε με τον γιατρό σας για την πιθανότητα να σας τα συνταγογραφήσει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου