Τις νέες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπο το Υπουργείο Υγείας και γενικότερα το σύστημα Υγείας, παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, με την εναρκτήρια ομιλία του πριν λίγο στο 12ο Πανελλήνιο συνέδριο Ασθενών που διοργσνώνει σήμερα και αύριο η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

O υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων, ότι οι ασθενείς πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα κομβικά θέματα Υγείας. Να σημειωθεί εδώ, κάτι που ανέφερε και ο υπουργός, ότι πρόσφατα  δημιουργήθηκε από το Υπουργείο γραφείο επικοινωνίας με τους ασθενείς και τους συλλόγους τους, ώστε τα θέματα που τους αφορούν να γίνονται γνωστά στο Υπουργείο, να φιλτράρονται και κατά το δυνατόν ώστε να προχωρούν κάποια στιγμή προς την επίλυσή τους.  

Ο υπουργός σημείωσε ότι η χώρα έχει βγει νικήτρια από την κρίση, και τα συστήματα Υγείας άντεξαν στην πανδημία. Αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης αναμόρφωσης του συστήματος Υγείας καθώς το σημείο είναι κομβικό. Ο υπουργός πρόσθεσε τις μεγάλες ανάγκες σε εργατικό δυναμικό που υπάρχουν στο χώρο της Υγείας στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. 

Οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις που επιβάλλεται να ληφθούν έχουν να κάνουν με την πρόσβαση στα συστήματα Υγείας, την ισότιμη πρόσβαση στις τεχνολογίες (καινοτόμα φάρμακα, ίση μεταχείριση πολιτών στην χρήση των φαρμάκων), αλλά και με την στενή παρακολούθηση των ασθενών με διάφορες παθήσεις. 

Στο πρώτο πάνελ του συνεδρίου της Ένωσης Ασθενών που συμμετείχε ο υπουργός, εκπρόσωποι συλλόγων Ασθενών έθεσαν στον υπουργό τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ο υπουργός απάντησε στις ερωτήσεις. Οι σύλλογοι αναφέρθηκαν στα πολύ αργά χειρουργεία και την μεγάλη καθυστέρησή τους στα δημόσια νοσοκομεία, στην διάγνωση και την έναρξη της θεραπείας.   

Στόχος όπως είπε ο υπουργός είναι, ανάμεσα σε άλλα, η δημιουργία Κέντρων Αναφοράς για τον Καρκίνο σε όλη την χώρα για όλους τους πάσχοντες.

Σύντομα θα υπάρξει δέσμευση για την επιτάχυνση της διάγνωσης μέχρι την επέμβαση.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε, τέλος και για το νέο σύστημα που θα ενημερώνει τον πολίτη μέσω μιας εφαρμογής για τις ελλείψεις των φαρμάκων. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 θα μπορούν να στέλονται τα φάρμακα υψηλού κόστους στο σπίτι των ασθενών.

Το συνέδριο συνεχίζεται με εισηγήσεις των εκπρποσώπων των συλλόγων και ανταλλαγές απόψεων.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]