Η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Bayer ακύρωσε μελέτη με το ελπιδοφόρο φάρμακο Asundexian. Το φάρμακο θα απέφερε ετήσια έσοδα άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μια μελέτη φάσης ΙΙΙ που διερευνούσε το Αsundexian σε σύγκριση με το Αpixaban σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου τερματίστηκε πρόωρα, ανακοίνωσε χθες η εταιρεία στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με προγενέστερες πληροφορίες, το αντιπηκτικό Asundexian θα απέφερε μέγιστες ετήσιες πωλήσεις άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μακροπρόθεσμη βάση.

Η απόφαση βασίστηκε στη σύσταση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Παρακολούθησης Δεδομένων (IDMC) στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης παρακολούθησης της μελέτης.

Το Asundexian προοριζόταν ως το διάδοχο φάρμακο του Xarelto. Κατά την προ-χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση στην πλατφόρμα Tradegate, οι μετοχές της Bayer υποχώρησαν κατά 5,5%.

Το Asundexian βρέθηκε λιγότερο αποτελεσματικό από την καθιερωμένη θεραπεία, δήλωσε η εταιρεία. Η Bayer θα συνεχίσει να αναλύει τα δεδομένα. Η εταιρεία είχε μόλις πρόσφατα παρατείνει το πρόγραμμα δοκιμών Φάσης ΙΙΙ για το Αsundexian.

To εν λόγω φάρμακο είναι ένας λεγόμενος αναστολέας του παράγοντα XIa.

Πρόκειται για μια νέα ακόμη κατηγορία δραστικών ουσιών, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να έχει μικρότερους κινδύνους αιμορραγίας από τα σημερινά αντιπηκτικά του παράγοντα Xa, όπως το Apixaban (γερμανική εμπορική ονομασία Eliquis) των Bristol-Myers Squibb και Pfizer όπως και το Xarelto της Bayer. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
7 συμβουλές για τη φροντίδα του εκζέματος
Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός HTA παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα
Εξετάσεις για τη γήρανση του ανοσιακού συστήματος στο "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης