Αυξημένες μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπονται το 2024 για τα δημόσια νοσοκομεία.

Στον προϋπολογισμό, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και παρατίθεται πιο κάτω, αναφέρεται πως το σύνολο των μεταβιβάσεων προς τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θα ανέλθει σε 2,6 δισ. ευρώ, έναντι 2,191 δισ. το 2023.

Προβλέπεται, επίσης, αύξηση δαπανών, οι οποίες θα ανέλθουν σε 4,135 δισ. ευρώ, έναντι 3,993 δισ. το 2023

Όπως αναφέρεται στο κείμενο του υπουργείου Οικονομικών, νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια κλήθηκαν να διαχειριστούν σε επιχειρησιακό επίπεδο την πανδημία, ενώ οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης οδήγησαν σε ανατιμήσεις των αγαθών και των υπηρεσιών.

Οι ανωτέρω καταστάσεις δημιούργησαν έντονες πιέσεις στους προϋπολογισμούς τους κατά το οικονομικό έτος 2023, γεγονός που κατέστησε απαραίτητη την περαιτέρω στήριξή τους σε επίπεδο χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα συνολικά έσοδα προβλέπεται να ανέλθουν σε 4,355 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2023 κατά 490 εκατομμύρια, αντικατοπτρίζοντας τη σχεδόν ισόποση ενίσχυση των μεταβιβάσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 481 εκατομμυρίων που προορίζεται για:

  • Την κάλυψη των αυξημένων λειτουργικών αναγκών των νοσοκομείων και της ΠΦΥ που προκύπτουν από την αύξηση των τιμών στα αγαθά και τις υπηρεσίες εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.
  • Την ανάγκη ανταπόκρισης των υγειονομικών υπηρεσιών στην απαίτηση για πρόσβαση των ασθενών σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες.
  • Τη χρηματοδότηση επενδύσεων.
  • Tην κάλυψη μέρους των απλήρωτων υποχρεώσεων προς τρίτους προηγούμενων οικονομικών ετών.

ΕΟΠΥΥ

Για τον ΕΟΠΥΥ, προβλέπονται συνολικά έσοδα 7,037 δισ. ευρώ, έναντι 6,621 δισ. το 2023, ενώ οι δαπάνες θα φτάσουν στα 6,592 δισ. έναντι 6,39 δισ. το 2023.

Αύξηση καταγράφεται στη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία θα ανέλθει σε 2,95 δισ. ευρώ, έναντι 2,844 δισ. το 2023.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου