Παράταση δίνεται στην ισχύ των αντικινήτρων για όσους δεν έχουν εγγραφεί σε "προσωπικό γιατρό". 

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, παρατείνεται για τις 30 Ιουνίου 2024 η προθεσμία εγγραφής, προκειμένου να αποφευχθούν οι επιβαρύνσεις στους ασθενείς. 

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η πρόσθετη συμμετοχή στα φάρμακα και σε διαγνωστικές εξετάσεις, όπως προβλέπονται σε απόφαση του 2022 η οποία έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ και επίσης παρατίθεται πιο κάτω.

Με την αρχική απόφαση ορίζεται πως οι ασθενείς που δεν έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό έχουν πρόσθετη συμμετοχή στα φάρμακα κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού.

Προβλέπεται, επίσης, αυξημένη συμμετοχή και στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, όπως αυτές περιλαμβάνονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, κατά 10% επιπλέον του καθορισμένου ποσοστού συμμετοχής.

Για τους μη εγγεγραμμένους σε "προσωπικό γιατρό" προβλέπεται η εξέταση σε νοσοκομεία μόνον των έκτακτων περιστατικών.

Παρατάσεις

Τα αντικίνητρα είχαν προβλεφθεί από πέρυσι με την προοπτική να ισχύσουν από την 1η Οκτωβρίου του 2023, αλλά δεν υλοποιήθηκαν λόγω της μη επάρκειας προσωπικών γιατρών.

Είναι ενδεικτικό πως μέχρι σήμερα συμμετέχουν στον θεσμό μόλις 3.473 προσωπικοί γιατροί, εκ των οποίων οι 1.247 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι 2.226 απασχολούνται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Λόγω της περιορισμένης συμμετοχής και του "πλαφόν" στον αριθμό εγγεγραμμένων πολιτών ανά γιατρό, καθίσταται πρακτικά αδύνατη η κάλυψη του συνόλου των πολιτών.

Μέχρι σήμερα, έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό 4,92 εκατομμύρια πολίτες, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες 1,55 εκατομμύριο θέσεις.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι χοροί λάτιν μπορούν να δώσουν ζωή στους εορτασμούς και να ενισχύσουν την υγεία
Ανακαλύφτηκε νέα αιτία διαβήτη
Πώς θα κάνετε υγιεινό το υπνοδωμάτιό σας