Η μέτρια έως σοβαρή στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει το 5-20% των ανδρών παγκοσμίως, ενώ εκτιμάται ότι θα αφορά 322 εκατομμύρια άνδρες μέχρι το 2025. Εκτός από τις εδραιωμένες θεραπείες, τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι ενέσεις βοτουλινικής νευροτοξίνης ωφελούν τους άνδρες που την εμφανίζουν, καθώς βοηθούν στη χαλάρωση των μυών, αυξάνοντας τη ροή του αίματος προς αυτό. Έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική θεραπεία ακόμα και για εκείνους που δεν ανταποκρίνονται σε από του στόματος ή ενέσιμες αγωγές.

«Η συχνή αδυναμία επίτευξης και διατήρησης της στύσης για επιτυχή διείσδυση και ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης, δηλαδή η στυτική δυσλειτουργία, έχει πολλές αιτίες, εκ των οποίων άλλες είναι οργανικές και άλλες ψυχολογικές.

Στις οργανικές περιλαμβάνονται καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η υπερχοληστεριναιμία και γι’ αυτό όσοι διαπιστώνουν επιδείνωση των στύσεών τους πρέπει να σπεύδουν προς διερεύνηση της αιτίας. Μπορεί να είναι επίσης παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνεται για άλλη πάθηση. Τότε πρέπει να επαναξιολογείται η δυνατότητα εξεύρεσης μιας εξίσου αποτελεσματικής για την πάθηση αγωγής που δεν θα προκαλεί, όμως, αδυναμία στύσης.

Το άγχος είναι άλλος ένας παράγοντας που οδηγεί στη δυσλειτουργία. Είναι, ωστόσο, πιο εύκολα διαχειρίσιμος με την εφαρμογή πρακτικών χαλάρωσης (διαλογισμός, γιόγκα) αλλά και την υιοθέτηση καθημερινής άσκησης», εξηγεί ο Χειρουργός, Ουρολόγος - Ανδρολόγος δρ Χρήστος Φλιάτουρας.

Η πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση της πάθησης είναι φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα, τα οποία όμως δεν είναι αποτελεσματικά σε όλους. Οι θεραπείες δεύτερης γραμμής, όπως οι αντλίες κενού, εκπληρώνουν τις προσδοκώμενες επιθυμίες, αλλά δεν επιτρέπουν την αυθόρμητη σεξουαλική πράξη. Επί αποτυχίας οποιασδήποτε άλλης επιλογής και για τις εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας υπάρχει και εκείνη της τοποθέτησης εμφυτευμάτων. Πρόκειται για μια επεμβατική πράξη που δεν είναι ακίνδυνη, όπως άλλωστε κάθε άλλη εγχείρηση, αλλά το 80% των ανδρών που προβαίνουν σε αυτή είναι ικανοποιημένοι.

Η ανάγκη για επιτυχημένες μεθόδους αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας χωρίς φάρμακα που ενέχουν κίνδυνο παρενεργειών και επεμβάσεις που καταστρέφουν εν μέρει τον φυσιολογικό μηχανισμό στύσης έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη επαναστατικών θεραπειών, όπως τα κρουστικά κύματα και τα βλαστοκύτταρα.

Τελευταία έχει διαπιστωθεί ότι μια αντιρυτιδική θεραπεία μπορεί, επίσης, να χαρίσει ξανά σεξουαλική ζωή στους άνδρες με στυτικές δυσκολίες: οι ενέσεις βοτουλινικής νευροτοξίνης.

«Ο ορότυπος BoNT-A από τους 7 που υπάρχουν (ΒoNT: A, B, C1, D, E, F και G) είναι ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος για ιατρικούς σκοπούς. Εκτός από τη χρήση του στην αισθητική ιατρική, κυρίως για την εξάλειψη των ρυτίδων του προσώπου, εδώ και 40 χρόνια χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων διαταραχών των γραμμωτών και λείων μυών, όπως στραβισμός, σπαστικότητα, κινητικές διαταραχές, αχαλασία οισοφάγου, υπεριδρωσία και σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.

Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτή η πλέον πρόσφατη θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία θα μπορούσε να ανταγωνιστεί ακόμα και το μαγικό μπλε χαπάκι, αφού οι ενέσεις της νευροτοξίνης στο πέος βελτιώνουν τις στύσεις με την προσωρινή χαλάρωση των λείων μυών στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων του και το μπλοκάρισμα των νευρικών σημάτων που συστέλλουν τους συγκεκριμένους μύες, επιτρέποντας τη διέλευση μεγαλύτερης ποσότητας αίματος σε αυτό», διευκρινίζει ο δρ Φλιάτουρας.

Τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών υποδηλώνουν ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική, έχει καλό προφίλ ασφάλειας και είναι καλά ανεκτή από άνδρες με δύσκολα αντιμετωπίσιμη στυτική δυσλειτουργία.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Urology ανέλυσε επτά δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν 362 άνδρες που έκαναν ένεση βοτουλινικής νευροτοξίνης στη βάση του πέους τους. Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι βοήθησε πολλούς συμμετέχοντες να κάνουν σεξ για μια περίοδο τριών μηνών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το όφελος φάνηκε να υποχωρεί εντός εξαμήνου, γεγονός που τονίζει την ανάγκη επανάληψης της θεραπείας. Το BoNT-A μπορεί επομένως να μειώσει τον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται θεραπεία δεύτερης ή τρίτης γραμμής.

Μια πιο πρόσφατη γαλλική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Toxins, ασχολήθηκε με τον προσδιορισμό της συχνότητας με την οποία πρέπει να επαναλαμβάνεται η θεραπεία, την αποτελεσματικότητα των επαναλαμβανόμενων ενέσεων σε άνδρες με δύσκολα θεραπεύσιμη στυτική δυσλειτουργία, καθώς και  με τη συνέπεια της θεραπευτικής ανταπόκρισης και την ασφάλεια της διαδικασίας.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι ένα σημαντικό ποσοστό ανδρών με δυσκολία στύσης και ανεπαρκή ανταπόκριση στις τρέχουσες φαρμακευτικές θεραπείες που ωφελούνται μετά από την πρώτη θεραπεία με την τοξίνη συνεχίζουν να παρουσιάζουν βελτίωση με την επανάληψη. Σημαντικό εύρημα είναι, επίσης, ότι οι επαναλαμβανόμενες θεραπείες είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς. Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης της δυσλειτουργίας είναι μια σωστή, μακροχρόνια, πρόσθετη θεραπεία. Το πεδίο είναι πρόσφορο και η έρευνα συνεχίζεται.

«Για τους άνδρες που η στύση τους εξαρτάται από ένα χάπι ή ένα βοήθημα χάνουν την ευκαιρία για αυθόρμητο σεξ. Επίσης, τα χάπια δεν κάνουν θαύματα σε όλους τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία και ορισμένοι δεν μπορούν να τα πάρουν καθόλου, για ιατρικούς λόγους.

Η θεραπεία με ενέσεις βοτουλινικής νευροτοξίνης, ενδεχομένως να είναι η μόνιμη ή σχεδόν μόνιμη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας που πάντα αναζητούσαμε, αλλά και άλλων προβλημάτων, όπως η πρόωρη εκσπερμάτιση και η ελλιπής ποιότητα του οργασμού», καταλήγει ο δρ Χρήστος Φλιάτουρας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίνδυνος μετάδοσης κορωνοϊού σε ταξίδι με αεροπλάνο
Πού βρίσκονται οι πιο θεριακλήδες στον κόσμο
Άδ. Γεωργιάδης: Συμφωνία με γιατρούς τριών πόλεων - Τι ανακοίνωσε στη Βουλή