Τάση υποχώρησης από τα 50 στα 45 έτη παρουσιάζει το ηλικιακό «κατώφλι» για την έναρξη προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία προτείνει ήδη τον πρώτο έλεγχο από αυτή την ηλικία, ενώ το όριο πέφτει στα 40 έτη όταν υπάρχει τουλάχιστον ένας συγγενής πρώτου βαθμού ή δύο και περισσότεροι δεύτερου βαθμού με αυτή τη μορφή καρκίνου.

Μελέτη που έγινε στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει τη συγκεκριμένη τάση, καθώς δείχνει σημαντικά ποσοστά ανίχνευσης πολυπόδων σε κολονοσκοπήσεις που έγιναν την τελευταία τριετία σε ασυμπμωτατικά άτομα κάτω των 50 ετών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, που θα παρουσιαστούν στο 43ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας στη Θεσσαλονίκη, ανιχνεύτηκαν πολύποδες στο 11,8% των 70 ατόμων της ηλικιακής ομάδας 45-49, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό αυξήθηκε στο 37,3% στην ομάδα 60-64 ετών. Το ποσοστό προχωρημένων αδενωμάτων, δηλαδή πολυπόδων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ήταν 2,6% στην ομάδα των νεότερων ατόμων και 11,1% στη ομάδα των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

«Τα 45 έτη είναι περισσότερο συμβουλή, τα 50 είναι σύσταση», διευκρίνισε ο γαστρεντερολόγος, διευθυντής της Γαστρεντερολογικής κλινικής του Θεαγενείου και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Δημήτριος Τζιλβές, προσθέτοντας πως από τα ευρήματα της εξέτασης θα εξαρτηθεί η συχνότητα επανάληψής τους στη συνέχεια: Σε ένα «καθαρό» έντερο συστήνεται η επανάληψη κάθε 10 έτη, ενώ η συχνότητα πέφτει στα 5 έτη αν βρεθεί πολύποδας ή αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Σύμφωνα με τον κ.Τζιλβέ, η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και το ποσοστό θνητότητας μειώνεται τα τελευταία χρόνια σε ασθενείς άνω των 50 ετών, όμως παράλληλα αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισης σε μικρότερες ηλικίες. Το φαινόμενο αφορά και τα δύο φύλα, ενώ στα νεότερα άτομα ο καρκίνος εμφανίζεται συχνότερα σε προχωρημένο στάδιο και συνήθως η διάγνωση γίνεται με καθυστέρηση.

Δυτικός τρόπος ζωής και παχυσαρκία

«Τι φταίει για αυτό; Δεν έχει αποδειχθεί, αλλά θεωρούμε πως παίζει ρόλο ο τρόπος ζωής, είτε της μητέρας κατά την κύηση, είτε του παιδιού στην παιδική και στην εφηβική ηλικία», ανέφερε, προσθέτοντας πως αυτό που έχει αποδειχθεί σίγουρα από μελέτες είναι ότι η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα.

Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) κατά 5 μονάδες συνεπάγεται αύξηση κατά 20% του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε νέες ηλικίες. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται κατά 69% όταν ο χρόνος μπροστά στην τηλεόραση ξεπερνά τις 14 ώρες την εβδομάδα. Η αυξημένη χρήση αντιβιοτικών, επίσης, έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή του μικροβιώματος στο παχύ έντερο, γεγονός που επίσης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση στη διάρκεια της δεκαετούς διαδικασίας ανάπτυξης του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να εμποδίσει την εμφάνισή του, να οδηγήσει σε ίαση αν ανακαλυφθεί σε αρχικό στάδιο, ή σε αυξημένα έτη επιβίωσης ελεύθερης νόσου σε περίπτωση προχωρημένου και μεταστατικού καρκίνου, με τις νέες θεραπευτικές επιλογές.

Αγνοείται το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου

Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού έχει αυξήσει τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά των πολιτών που προσέρχονται οικειοθελώς για μια προληπτική εξέταση (κολονοσκόπηση ή εξέταση κοπράνων). Ωστόσο, το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, αν και έχει προαναγγελθεί για το 2023, αναμένεται ακόμη.

«Υπάρχει άμεση αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα και αποφάσεις, ώστε η πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου που έχει ανακοινωθεί να περάσει στην πρωτοβάθμια περίθαλψη», υπογράμμισε η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» «Αλέξανδρος Συμεωνίδης», Καίτη Κοντοπούλου, προσθέτοντας πως η κολονοσκόπηση κοστίζει όταν γίνεται ιδιωτικά, ενώ στο νοσοκομείο μπορεί να γίνει με καθυστέρηση 2 και 3 μηνών.

Ο Σύλλογος προχωρά σε μια σειρά από παράλληλες ενημερωτικές δράσεις για το κοινό, στη διάρκεια του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 ως τις 26 Νοεμβρίου στο «Μακεδονία Παλλάς». Στο νοητό άξονα που δημιουργεί ο αύλειος χώρος του ξενοδοχείου, η παραλία της Θεσσαλονίκης και οι «Ομπρέλες» του Ζογκολόπουλου, θα στηθεί μια εγκατάσταση διαδραστικού ψηφιακού περιβάλλοντος με σηματοδότηση, που μέσα από την ενεργό συμμετοχή του κοινού στο «ψηφιακό σώμα» θα διαδώσει το μήνυμα της έγκαιρης διάγνωσης.

Φλεγμονώδη νοσήματα εντέρου

Ο δυτικός τρόπος ζωής ευθύνεται και για το επιδημιολογικό «μπουμ» σε ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γαστρεντερολόγος, διευθυντής ΕΣΥ στο Θεαγένειο, Κωνσταντίνος Σουφλέρης.

«Πρόκειται για αυτοάνοσα κατά κύριο λόγο νοσήματα, τα οποία είναι ήδη πολύ συχνά και αναμένεται να είναι ακόμα συχνότερα στο μέλλον», τόνισε, προσθέτοντας πως το ευχάριστο της νέας πραγματικότητας είναι τα νέα διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα.

«Εξακολουθούν να είναι χρόνια, ανίατα νοσήματα, δηλαδή η διάγνωση σε συνοδεύει για όλη σου τη ζωή, αλλά οι θεραπείες που υπάρχουν πλέον και ο τρόπος που τις χρησιμοποιούμε επιτρέπουν, αν όχι σε όλους, σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών μας, να τους προσφέρουμε τις ζωές τους πίσω, γιατί είναι νοσήματα με μεγάλη αναπηρία, με μεγάλη επίπτωση στην ποιότητα ζωής», υπογράμμισε.

Τα νέα διαγνωστικά εργαλεία και η αυξημένη ευαισθησία έχουν συντομεύσει τον χρόνο που μεσολαβεί από τα πρώτα συμπτώματα μέχρι τη διάγνωση, που στη νόσο Crohn έφτανε παλιότερα και τα 2-3 χρόνια, γιατί αντιμετωπιζόταν από ασθενείς αλλά και γιατρούς ως ευερέθιστο έντερο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία