Nέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αναλύει εξειδικευμένες μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου εντόπισε με ακρίβεια 98,5% παιδιά 24-48 μηνών με αυτισμό.

Αυτό αναφέρει έρευνα που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα σε συνέδριο της Radiological Society of North America (RSNA).

Οι ερευνητές ανέπτυξαν σύστημα 3 σταδίων που αναλύει και κατηγοριοποιεί την DT-MRI του εγκεφάλου, μιας ειδικής τεχνικής που εντοπίζει πώς το υγρό ταξιδεύει στη λευκή ουσία του εγκεφάλου. Ο αλγόριθμος εκπαιδεύεται για να εντοπίζει περιοχές απόκλισης ώστε να διαγνώσει αν κάποιος έχει αυτισμό ή είναι νευροτυπικός, δήλωσε ο Mohamed Khudri, του University of Louisville.

Η DT-MRI αιχμαλωτίζει τους μη φυσιολογικούς συνδέσμους στον εγκέφαλο που οδηγούν στα συμπτώματα που συχνά έχουν παιδιά με αυτισμό.

Οι ερευνητές εφάρμοσαν τη μέθοδο σε απεικονιστικές εξετάσεις DT-MRI, 226 παιδιών από βάση δεδομένων που περιείχε εξετάσεις 126 παιδιών με αυτισμό και 100 παιδιών που αναπτύσσονταν φυσιολογικά. Η μέθοδος έδωσε 97% ευαισθησία, 98% ειδικότητα και γενική ακρίβεια 98,5%.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μέθοδος αποτελεί εξέλιξη που θα καθιστά εφικτή την έγκαιρη διάγνωση αυτισμού σε μωρά κάτω των 2 ετών.

Το σύστημα θα μπορούσε να διευκολύνει την ακριβή διαχείριση του αυτισμού μειώνοντας και το χρόνο και το κόστος που συνδέονται με την αξιολόγηση και την αντιμετώπισή του.

Οι απεικονιστικές εξετάσεις είναι υποσχόμενες για γρήγορο εντοπισμό του αυτισμού με αντικειμενικό τρόπο, δήλωσε ο Dr. Barnes.

Πηγές:
Radiological Society of North America

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η αναερόβια άσκηση και τα οφέλη της
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο