Η κακή ποιότητα του αέρα εξακολουθεί να παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ).

Περίπου 253.000 θάνατοι στην ΕΕ το 2021 σχετίζονταν με επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από τα συνιστώμενα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΠ στα πλαίσια του "Clean air Forum" (Forum της ΕΕ για τον καθαρό αέρα) που διεξάγεται στο Ρότερνταμ.

"Οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία μας εξακολουθούν να είναι υπερβολικά υψηλές", δήλωσε η διευθύντρια του ΕΟΠ, Leena Ylä-Mononen.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα αιωρούμενα σωματίδια προκαλούν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στην υγεία και συγκεκριμένα καρδιακές παθήσεις, ακολουθούμενες από εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), καρκίνο του πνεύμονα και άσθμα.

Ο Π.Ο.Υ μείωσε τις συνιστώμενες οριακές τιμές για τα αιωρούμενα σωματίδια PM2.5 το 2021 για τη μέση ετήσια έκθεση από 10 σε 5 μικρογραμμάρια (χιλιοστά του γραμμαρίου) ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Ως PM2.5 αναφέρονται τα λεπτά σωματίδια σκόνης με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα (χιλιοστά του χιλιοστού). Τα σωματίδια PM2.5 μπορούν μερικές φορές να διεισδύσουν στις κυψελίδες των πνευμόνων και στην κυκλοφορία του αίματος.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (UBA), τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούνται από ένα μείγμα στερεών και υγρών σωματιδίων και παράγονται, για παράδειγμα, από τη λειτουργία των αυτοκινήτων, τα συστήματα θέρμανσης στα σπίτια ή τη βιομηχανία, όπως η παραγωγή μετάλλων και χάλυβα.

Σωματιδιακή ύλη παράγεται επίσης στη γεωργία, όπως οι εκπομπές αμμωνίας από την κτηνοτροφία.

Εκτός από τα αιωρούμενα σωματίδια, το διοξείδιο του αζώτου και το όζον σε επίπεδο εδάφους στον αέρα παραμένουν επίσης μεγάλο πρόβλημα: σύμφωνα με την ανάλυση του ΕΟΠ, 52.000 θάνατοι στην ΕΕ μπορούν να αποδοθούν στην αυξημένη έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου και 22.000 στη ρύπανση από το όζον.

Στόχος της ΕΕ είναι να μειώσει τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με τη ρύπανση από σωματίδια κατά 55% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2005.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠ, ο αριθμός των θανάτων έχει ήδη μειωθεί κατά 41% μεταξύ 2005 και 2021.

Οι εμπειρογνώμονες του ΕΟΠ ζήτησαν να τηρηθούν οι κατευθυντήριες τιμές που συνιστά ο Π.Ο.Υ προκειμένου να αποφευχθούν οι θάνατοι.

Απαιτούνται μέτρα σε επίπεδο ΕΕ, αλλά και σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Στις πόλεις, για παράδειγμα, το κύριο μέλημα πρέπει να είναι η αναδιοργάνωση της κυκλοφορίας προκειμένου να προστατευθούν οι άνθρωποι από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή "European Air Quality Index" (Ευρωπαϊκός δείκτης ποιότητας αέρα) για να δουν ποια είναι η ποιότητα του αέρα στη γειτονιά και περιοχή τους και πώς μπορούν να την αντιμετωπίσουν.

Για παράδειγμα, μπορούν να αποφασίσουν αν είναι κατάλληλη στιγμή για να γυμναστούν έξω στην ύπαιθρο, λένε οι ειδικοί του ΕΟΠ.

Η εφαρμογή θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη σύγκριση χωρών ή περιοχών και να επιστήσει την προσοχή σε προβλήματα που έχουν να κάνουν με την κακή ποιότητα του αέρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου