Νέα έρευνα αναφέρει ότι για ασθενείς με νόσο Hashimoto και εμμένοντα συμπτώματα, η ολική θυρεοειδεκτομή είναι ωφέλιμη προσφέροντας αποτελέσματα διαρκείας.

Ο Geir Hoff, του University of Oslo στη Νορβηγία, εστίασε σε μακροχρόνια παρακολούθηση τυχαιοποιημένης δοκιμής, θυρεοειδεκτομής και ιατρικές ρύθμισης έναντι ιατρικής ρύθμισης μόνο σε ασθενείς με Hashimoto με εμμένοντα συμπτώματα, παρά την επαρκή ορμονική υποκατάσταση.

Κατά την έναρξη, οι ασθενείς της ομάδας ελέγχου είχαν την επιλογή να υποβληθούν σε εγχείρηση 18 μήνες μετά την εγγραφή στην έρευνα, ανάλογα με τα  αποτελέσματα της δοκιμής.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν στα 5 χρόνια στην ομάδα παρέμβασης και μέχρι την ημέρα εγχείρησης στην ομάδα ελέγχου.

72 και 74 ασθενείς περιλήφθηκαν στις ομάδες εγχείρησης και ελέγχου αντίστοιχα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θετική επίδραση της αγωγής στο γενικό σκορ υγείας που φάνηκε μετά από 18 μήνες διατηρήθηκε στα 3 χρόνια παρακολούθησης. Το βελτιωμένο σκορ παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο στην ομάδα παρέμβασης κατά την πενταετία της παρακολούθησης.

Για τους άλλους τομείς του Short Form-36 Health Survey και για τη συνολική κόπωση και χρόνια κόπωση τα αποτελέσματα ήταν πανόμοια.

Βραχυπρόθεσμες ή μεγαλύτερης διάρκειας επιπλοκές συνέβησαν σε 23 ασθενείς περιλαμβανομένων 6 με υποτροπιάζουσα παράλυση  λαρυγγικού νεύρου και 12 με υποπαραθυρεοειδισμό.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η ολική θυρεοειδεκτομή φάνηκε να έχει ωφέλιμη και διαρκείας επίδραση έως τα 5 χρόνια σε ασθενείς με νόσο Hashimoto και εμμένοντα συμπτώματα σε κλινική δοκιμή αλλά με υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών έναντι αυτών που υπέθεταν στην έναρξη της έρευνας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine.

 

Πηγές:
Annals of Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεύρυνση ελλείψεων φαρμάκων στις ευρωπαϊκές αγορές: Αιτίες, ανάλυση και απαντήσεις
Γιατροί δύο ταχυτήτων;
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου