Πρόσφατη έρευνα έδειξε σχέση μεταξύ τηλεδιάσκεψης σε εκπαιδευτικό πλαίσιο και σωματικών συμπτωμάτων εξάντλησης. Ανησυχία για την επίδραση της ‘’κόπωσης από το Zoom’’ προέκυψε καθώς οι τηλεδιασκέψεις αυξήθηκαν κατά την πανδημία covid.

Ο Dr. Arjun Venkatesh, καθηγητής στο Yale University, θεωρεί την έρευνα μικρή αλλά δυνατή, με πολλούς τρόπους.

Η έρευνα εστίασε σε 35 φοιτητές που χωρίστηκαν σε 2 ομάδες-μισοί παρακολούθησαν ζωντανά μια διάλεξη και οι υπόλοιποι την παρακολούθησαν με τηλεδιάσκεψη.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν μόνιτορ που μετρούσαν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου και των καρδιακών παλμών τους.

Παρατηρήθηκε κάτι καινούργιο. Δεν ήταν μόνο οι αναφορές των ανθρώπων για κόπωση μετά τη βιντεοκλήση αλλά πραγματικότητα με βάση τη φυσιολογία των συμμετεχόντων, καθώς μπορούσε να μετρηθεί στα εγκεφαλικά κύματα και στους παλμούς. Ήταν λιγότερο  προσεκτικοί, περισσότερο λυπημένοι και ανέφεραν περισσότερη κόπωση.

Στο απλούστερο επίπεδο, η ‘’κόπωση από το Zoom’’, σημείωσε ο Venkatesh, είναι κάτι που οι περισσότεροι έχουν βιώσει στο παρελθόν –το αίσθημα εξάντλησης μετά από την τηλεδιάσκεψη.

Επιστημονικά, αυτό που φάνηκε είναι ότι άνθρωποι θα αναφέρουν αισθήματα όπως λύπη και μεγάλη κόπωση.

Γνωρίζουμε, πρόσθεσε, με βάση αυτές τις μετρήσεις της δραστηριότητας της καρδιάς και του εγκεφάλου, ότι ο εγκέφαλος επιβραδύνει λίγο και ότι οι παλμοί αυξάνονται και μειώνονται. Υπάρχουν περισσότερα σημάδια στρες στο σώμα.

Σύμφωνα με έρευνα του Stanford University, οι βιντεοκλήσεις μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε κόπωση λόγω

  • Έντονης, υπερβολικής οπτικής επαφής από κοντά
  • Το να βλέπει κάποιος τον εαυτό του κατά τη διάρκεια video chats
  • Μείωση της κινητικότητας
  • Υψηλότερο νοητικό φορτίο.

Καθώς η έρευνα εστίασε σε φοιτητές και διαλέξεις, μπορεί να μην αφορά τόσο τηλεδιασκέψεις σε άλλα περιβάλλοντα όπως το εργασιακό. Όμως ο Venkatesh δήλωσε ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί για πιο έξυπνες επιλογές κατά την εργασιακή του ημέρα.

  • Αν είστε σε γραφείο και έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε μεταξύ τηλεδιάσκεψης ή να συναντήσετε τον συνομιλητή σας από κοντά περπατώντας στο διάδρομο, επιλέξτε το δεύτερο.
  • Μπορείτε να προσπαθήσετε να σχεδιάσετε διαλείμματα μεταξύ των τηλεδιασκέψεων.

Πηγές:
CBSnews

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το στρες αυξάνει την πιθανότητα εξάπλωσης του καρκίνου
3ος κύκλος webinar του ΕΛ.Ι.ΚΑΡΔ.ΜΕΤ. με τίτλο ''Φάκελοι Υγείας''
Σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις για τους νέους στην Ελλάδα - Τρίτη χειρότερη ευρωπαϊκή θέση