Οι υγειονομικές αρχές της Κροατίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μαζική αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη. Συγκεκριμένα, αντί για τα συνήθη 50 κρούσματα ετησίως, έχουν ήδη καταγραφεί φέτος περισσότερα από 1.100 κρούσματα της εξαιρετικά μεταδοτικής αναπνευστικής νόσου, 700 από αυτά μόνο τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε χθες το Κρατικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό των τελευταίων δέκα ετών.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, τα περισσότερα κρούσματα της νόσου, η οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα μωρά και τους ηλικιωμένους, έχουν εμφανιστεί στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ και στην παραθαλάσσια πόλη Σπλιτ, η οποία είναι δημοφιλής στους παραθεριστές. Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 14 ετών πλήττονται ιδιαίτερα.

Στην Κροατία, τα παιδιά υποχρεούνται να εμβολιάζονται κατά του κοκκύτη. Ενώ το 92% των βρεφών έλαβαν την πρώτη τους δόση πέρυσι, μόνο το 88% έλαβαν τον αναμνηστικό εμβολιασμό που συνιστάται για τα παιδιά ηλικίας επτά ετών - σε ορισμένες περιοχές μάλιστα το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 68%.

Οι ειδικοί κατηγορούν γι' αυτό τον αυξανόμενο αριθμό των αντιεμβολιαστών.

Οι πολλοί μύθοι σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των εμβολιασμών που κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο ευθύνονται για την κατάσταση αυτή, εξήγησε η Zeljka Karin, επικεφαλής του Ινστιτούτου Split. "Το διαδίκτυο σπέρνει τον πανικό", είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια, η τάση αυτή συνέχισε να αυξάνεται μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η υπνική άπνοια συνδέεται με εμφάνιση επιληψίας μετά την ηλικία των 60 ετών [μελέτη]
Με καρκίνο η βολεϊμπολίστρια Πέννυ Ρόγκα
Στιγματισμό βιώνουν τα παιδιά με χρόνιες δερματικές παθήσεις [μελέτη]