Ορισμένες βιομηχανικές μονάδες και γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην Ευρώπη θα υπόκεινται στο μέλλον σε νέους κανονισμούς για τους ρύπους στην ΕΕ. Στόχος είναι η καλύτερη προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, όπως ανακοίνωσαν χθες αργά το βράδυ τα κράτη - μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εταιρείες όπως οι μεγάλες χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες έχουν ήδη επηρεαστεί από τους κανονισμούς και  στο μέλλον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα υπόκεινται στους κανόνες και ορισμένες επιχειρήσεις εξόρυξης καθώς και μονάδες παραγωγής μπαταριών.

Οι νέες απαιτήσεις δεν θα εφαρμοστούν άμεσα - στη γεωργία, για παράδειγμα, αναμένεται να εισαχθούν σταδιακά από το 2030. Το Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει ακόμη να εγκρίνουν επίσημα τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν οι εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, χρειάζονται αυστηρότεροι κανόνες επειδή η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η καύση αποβλήτων και η εντατική κτηνοτροφία ευθύνονται για την εκπομπή επιβλαβών ουσιών στον αέρα, το νερό και το έδαφος.

Ως παραδείγματα αναφέρονται τα οξείδια του αζώτου, τα αιωρούμενα σωματίδια, ο υδράργυρος και άλλα βαρέα μέταλλα. Η ρύπανση του περιβάλλοντος που προκαλείται από αυτούς τους ρύπους μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως άσθμα, βρογχίτιδα και καρκίνο.

Ως εκ τούτου, η αρχή παρουσίασε τον Απρίλιο του 2022 ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο, το οποίο τροποποιήθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Αρχικά, η οδηγία επρόκειτο να ρυθμίσει σημαντικά περισσότερες γεωργικές επιχειρήσεις, επειδή, σύμφωνα με την Επιτροπή, ευθύνονται για πολλές εκπομπές αμμωνίας και μεθανίου. Αυτό πήγε πολύ μακριά, ειδικά για το Κοινοβούλιο. Η βοοτροφία, για παράδειγμα, θα συνεχίσει να εξαιρείται από τους κανόνες.

Η Greenpeace χαρακτήρισε το γεγονός αυτό πλήγμα για το κλίμα και τη φύση. Η συμφωνία ήταν μια φάρσα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κοινοβούλιο, όποιος  απορρίπτει λύματα σε ποτάμια θα πρέπει στο μέλλον να λαμβάνει υπόψη του και εξωτερικές συνθήκες, όπως η ξηρασία και η χαμηλή στάθμη νερού.

Αυτό γίνεται ως απάντηση στη μαζική θνησιμότητα ψαριών στον ποταμό Όντερ το καλοκαίρι του 2022.

Στις εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες  μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΑΧΕΠΑ: Θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης στο σπίτι
Χούμους: Υγιεινό και πλούσιο σε ωφέλιμα λιπαρά
Λιγότερη καθιστική ζωή για πρόληψη της επιδείνωσης του πόνου στη μέση [μελέτη]