Αυξημένα επίπεδα ορμονών θυρεοειδούς φαίνεται να βλάπτουν τον γηράσκοντα εγκέφαλο αυξάνοντας τον κίνδυνο ηλικιωμένων για άνοια ή άλλες γνωστικές διαταραχές, αναφέρει νέα έρευνα.

Η θυρεοτοξίκωση συνδεόταν με προβλήματα σκέψης είτε προερχόταν από υπερδραστηριότητα θυρεοειδή είτε από λήψη φαρμάκου για αυτόν.

Η Dr. Jennifer Mammen, του Johns Hopkins University School of Medicine, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι αυξημένος κίνδυνος γνωστικών  διαταραχών είναι μεταξύ των πιθανώς αρνητικών συνεπειών υπερβάλλουσας ορμόνης θυρεοειδούς, που είναι συνέπεια ορμονοθεραπείας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν αρχεία 66.000 ηλικιωμένων που έλαβαν πρωτοβάθμια περίθαλψη μεταξύ 2014 και 2023.

Γενικά, αυξημένα επίπεδα ορμονών θυρεοειδούς συνδέονταν με αύξηση του κινδύνου διάγνωσης γνωστικής διαταραχής κατά 39%.

Περίπου 11% ασθενών με θυρεοτοξίκωση διαγνώστηκαν με γνωστικό πρόβλημα έως την ηλικία των 75 σε σύγκριση με 6% αυτών που ποτέ δεν είχαν υψηλά επίπεδα.

Εως την ηλικία των 85, το 34% των ασθενών με θυρεοτοξίκωση είχαν διαγνωστεί με γνωστικά προβλήματα σε σύγκριση με 26% ασθενών χωρίς υψηλό επίπεδο.

Στους ανθρώπους με συνταγογραφημένη ορμόνη θυρεοειδούς, η ποσότητα που λάμβαναν συνδεόταν με τον κίνδυνο γνωστικών διαταραχών.

Ασθενείς των οποίων τα φάρμακα προκαλούσαν πολύ υψηλά επίπεδα ορμονών θυρεοειδούς είχαν  65% αυξημένο κίνδυνο γνωστικών προβλημάτων έναντι 23% αυξημένου κινδύνου σε όσους τα φάρμακα προκαλούσαν πιο μέτριου βαθμού υπερβάλλουσα ορμόνη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολυμπιακοί αγώνες: Πότε έρχεται η κορύφωση των επιδόσεων αθλητών στίβου
Τεχνητά αιμοφόρα αγγεία θα μπορούσαν να βελτιώνουν το αποτέλεσμα του bypass
ECDC: Κίνδυνοι για την υγεία όσων επισκεφθούν το Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες