Σε μια σημαδιακή ημέρα, ακριβώς ένα χρόνο μετά την κηδεία του παιδιού τους, οι γονείς της 21χρονης φοιτήτριας Εμμανουέλας Καρυωτάκη άκουσαν την ετυμηγορία του δικαστηρίου, το οποίο καταδίκασε σε κάθειρξη 16,5 ετών τον 27χρονο οδηγό που έκοψε βίαια το νήμα της ζωής της κοπέλας, στις 22 Νοεμβρίου του 2022 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Της Έμμας, που μέσα από τον άδικο χαμό της και την ευαισθητοποίηση των πολιτών έγινε σύμβολο και έμπνευση για την εντυπωσιακή αύξηση των δωρητών οργάνων στην Ελλάδα.

"Η Εμμανουέλα δικαιώθηκε σήμερα", δήλωσε συγκινημένη η μητέρα της Έμμας, Κέλλυ Καμπάκη, τονίζοντας ότι το δικαστήριο έκανε αυτό που έπρεπε, ενώ ο δικηγόρος της οικογένειας, Νίκος Ρουσόπουλος, επεσήμανε πως η δικαστική απόφαση στέλνει ένα μήνυμα προς την κοινωνία ότι το αυτοκίνητο αποτελεί δυνητικά φονικό όπλο.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έκρινε ομόφωνα ένοχο τον 27χρονο και για τις τρεις κατηγορίες που αντιμετώπιζε - επικίνδυνη οδήγηση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο, εγκατάλειψη θύματος τροχαίου και οδήγηση χωρίς άδεια - και δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.

"Καλά να περάσεις", ακούστηκε να του λέει η μητέρα της φοιτήτριας μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η οποία οδήγησε τον 27χρονο πίσω στις φυλακές Νιγρίτας, όπου βρίσκεται προφυλακισμένος ήδη επί ένα χρόνο, καθώς η έφεσή του δεν έχει αναστέλουσα δύναμη.

Ο οδηγός δεν έπεισε το δικαστήριο με τον ισχυρισμό του ότι έτρεχε μόλις με 55 χιλιόμετρα την ώρα και ότι η κοπέλα "πετάχτηκε" μπροστά του στο ένα μέτρο. Ζήτησε συγγνώμη όχι για την παράσυρση, αλλά μόνο για την εγκατάλειψη.

"Σε λίγο θα ζητήσει να του φτιάξουμε και το αμάξι που του χαλάσαμε, θα μας στείλει το λογαριασμό", σχολίασε δηκτικά η μητέρα της Έμμας, ενώ ο πατέρας της, Χαράλαμπος Καρυωτάκης, ανέφερε πως η απόφαση στέλνει ένα μήνυμα προς όλους όσους νομίζουν ότι ο δρόμος είναι πίστα.

Κατακόρυφη αύξηση δοτών οργάνων

Η μεγαλειώδης απόφαση των γονέων της Έμμας να δωρίσουν τα όργανα του παιδιού τους - υλοποιώντας δική της επιθυμία - χάρισε ζωή σε 6 ανθρώπους που πήραν ως δώρα ζωής την καρδιά, τους πνεύμονες, το ήπαρ, τους νεφρούς και τους κερατοειδείς. Η υπόθεση αποτέλεσε καταλύτη για την εκτόξευση των δωρητών οργάνων στην Ελλάδα.

Μόλις την πρώτη εβδομάδα από το τραγικό συμβάν προστέθηκαν περίπου 1.000 στους 16.000 ως τότε εγγεγραμμένους στο Εθνικό Μητρώο Δωρεάς Οργάνων, ενώ ως το τέλος του 2022 ο αριθμός τους έφτασε τις ξεπέρασε τις 19.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), το 2022 καταγράφηκε ρεκόρ 14ετίας στις μεταμοσχεύσεις, καθώς και ρεκόρ πενταετίας στον αριθμό των δοτών, καθώς 69 αποβιώσαντες δώρισαν τα όργανά τους, έναντι 52 το 2021. Ενδεικτικό της επίδρασης που είχε η περίπτωση της Έμμας είναι το γεγονός ότι οι 10 εκ των δοτών καταγράφηκαν μέσα στον τελευταίο μήνα του έτους.

Έμπνευση από την Αναστασία

Η Έμμα Καρυωτάκη είχε διατυπώσει από πολύ μικρή την επιθυμία της να γίνει «γιατρός των ζώων». Πέτυχε να εισαχθεί δεύτερη στη σειρά κατάταξης στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, αλλά δεν κατάφερε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα.

Ελάχιστους μήνες πριν τον άδικο χαμό της, είχε εκφράσει στη μητέρα της την επιθυμία της να γίνει δωρήτρια οργάνων αν της συνέβαινε κάτι. Αφορμή για αυτή την απόφασή της ήταν μια ανάρτηση της 23χρονης Αναστασίας Τασούλα, της πρώτης ασθενούς με κυστική ίνωση στην Ελλάδα που υποβλήθηκε σε επιτυχημένη μεταμόσχευση πνευμόνων, κερδίζοντας μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. "Να ξέρεις, η Έμμα δήλωσε ότι θέλει να δοθούν τα όργανα της σε περίπτωση θανάτου επειδή είχε δει το post σου. Σε ανύποπτο χρόνο, που τελικά είχε πολύ νόημα", ανέφερε μήνυμα που έλαβε η Αναστασία λίγες μέρες μετά το θάνατο της φοιτήτριας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο δημοσιοποίησε σε μια συγκλονιστική ανάρτηση.

Η ίδια γνώριζε την 40χρονη μητέρα που πήρε την καρδιά της 21χρονης φοιτήτριας. "Σε μια παράλληλη πραγματικότητα, στο διπλανό δωμάτιο από αυτό που ήμουν στο Ωνάσειο, μια υπέροχη γυναίκα και μητέρα, συνδεδεμένη σε δύο μηχανήματα υποστήριξης καρδιάς, περίμενε για το θαύμα της δεύτερης ευκαιρίας στην ζωή. Και σε κάθε μας συνομιλία, συνάντηση και βλέμμα της έλεγα με σιγουριά ότι θα την έχει, ότι θα ξαναδεί την οικογένεια της και θα ξανά αγκαλιάσει τον μικρό της. Ακόμα και αν δεν μπορούσα να της το δώσω. Και σήμερα, την απέκτησε. Σήμερα, μέσα από τον υπέρ-άδικο θάνατο της Έμμας, της δόθηκε ζωή και μαζί δόθηκε ζωή σε 4,5,6 ανθρώπους", ανέφερε η Αναστασία.

"Μια καρδιά λιονταρίσια"

Οι γονείς της Έμμας έχουν ήδη γνωρίσει τους περισσότερους από τους λήπτες οργάνων της αδικοχαμένης κόρης τους, ενώ συνάντησαν στα σκαλιά του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης την 52χρονη λήπτρια του ενός νεφρού, που πήγε για να τους συμπαρασταθεί. Σε συνέντευξή της (OPEN), η μητέρα της φοιτήτριας, είχε απευθύνει μήνυμα στην 40χρονη που έλαβε την καρδιά της Έμμας: "Να σκέφτεται ότι η καρδιά που χτυπάει μέσα της είναι μια καρδιά λιονταρίσια, άνηκε στο πιο δυνατό, χαμογελαστό και αισιόδοξο γεμάτο ενέργεια και πείσμα πλάσμα, που κατάφερνε ότι έβαζε στόχο. Να χαμογελάει πάντα και να χαίρεται κάθε δευτερόλεπτο με τους ανθρώπους που αγαπάει κυρίως με το παιδάκι της γιατί, όπως σίγουρα ξέρει, τίποτα δεν είναι δεδομένο".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε