Ανησυχία έχει προκαλέσει η εμφάνιση κρουσμάτων της μυστηριώδους πνευμονίας από μυκόπλασμα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αναφέρεται πως καταγράφεται έξαρση σε έξι ευρωπαϊκές χώρες.

Η αρχή έγινε τον προηγούμενο μήνα στην Κίνα και τις τελευταίες εβδομάδες κρούσματα καταγράφονται και στη Γηραιά Ήπειρο. Η πνευμονία, που αποκαλείται και "σύνδρομο του λευκού πνεύμονα", είχε χαρακτηριστεί από την κινεζική κυβέρνηση ως ένας συνδυασμός διαφορικών λοιμώξεων.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σήμερα ο δρ Sarah Park (φωτογραφία), ο οποίος έχει εργαστεί στο Αμερικανικό Κέντρο Λοιμώξεων (CDC).

Μιλώντας στο Fox News, ανέφερε πως η αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων πνευμονίας, αποδίδεται κυρίως σε κοινά παθογόνα όπως το Mycoplasma pneumoniae, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), οι αδενοϊοί και ο ιός της γρίπης.

"Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ένας νέος ιός προκαλεί αυτές τις ασθένειες", επισήμανε.

Η πάθηση έχει περιγραφεί ως "σύνδρομο λευκού πνεύμονα", λόγω της εικόνας "διάχυτα κατεστραμμένων πνευμόνων" στις απεικονιστικές εξετάσεις ανθρώπων με σοβαρή πνευμονία.

Έκθεση ECDC

Σε σημερινή έκθεση, οι ειδικοί του ECDC τονίζουν πως οι επιδημίες του Mycoplasma pneumoniae εμφανίζονται περιοδικά, τυπικά κάθε ένα έως τρία χρόνια. Η μετάδοση απαιτεί στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο, με βραδείας έναρξης και συχνά άτυπα αναπνευστικά συμπτώματα μετά τη μόλυνση.

Οι λοιμώξεις τυπικά παρουσιάζονται με ήπια συμπτώματα της ανώτερης αναπνευστικής οδού που υποχωρούν. Ωστόσο, ασθενείς που παρουσιάζονται με παρατεταμένα ή άτυπα, σοβαρά συμπτώματα της κατώτερης αναπνευστικής οδού απαιτούν αντιβιοτική θεραπεία.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Κέντρου, έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν πρόσφατες αυξήσεις στις λοιμώξεις από το μυκόπλασμα σε ειδικό επίπεδο ή σε συγκεκριμένα νοσοκομεία.

Η αύξηση αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά κυρίως παιδιά και εφήβους. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αναφορές για άτυπα στελέχη ή ενδείξεις αντοχής στα αντιβιοτικά πρώτης γραμμής.

Ο ρόλος της πανδημίας

Όπως σημειώνουν, διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση της Mycoplasma pneumoniae, όπως η πτώση της πληθυσμιακής ανοσίας με την πάροδο του χρόνου ή η εισαγωγή νέων στελεχών στον πληθυσμό.

Η έξαρση παρατηρήθηκε μετά από μια τριετή περίοδο πολύ περιορισμένης μετάδοσης και ανίχνευσης του Mycoplasma pneumoniae και την ευρεία εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στο πλαίσιο της πανδημίας, που οδήγησε σε μειωμένη ανοσία του πληθυσμού, ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων με μικρή ή καθόλου προϋπάρχουσα έκθεση στο παθογόνο.

Το ECDC συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση και οι υπεύθυνοι των χωρών καλούνται να ελέγχουν τακτικά τα δείγματα από το αναπνευστικό.

Πηγές:
ECDC, Fox News

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη