Oι λοιμώξεις από πνευμονία (γνωστή και ως σύνδρομο του λευκού πνεύμονα), η οποία πιθανώς οφείλεται στο βακτήριο μυκόπλασμα (Mycoplasma pneumoniae) έχουν φτάσει σε επίπεδο επιδημίας στη Δανία τις τελευταίες 5 εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Λοιμώξεων (Statens Serum Institute) της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ολλανδία επίσης ανέφερε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και νέους, ενώ παρόμοιες αναφορές υπήρξαν και στη Σουηδία. Αύξηση των περιστατικών αναφέρονται και στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στο Οχάιο και τη Μασαχουσέτη.

Η αρχή έγινε με την Κίνα, όπου δεκάδες χιλιάδες άρρωστα παιδιά συρρέουν καθημερινά στα νοσοκομεία. Η έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων στην Κίνα δημιούργησε φόβους ότι πίσω από την αύξηση κρύβεται ένα νέο παθογόνο. Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σε δελτίο Τύπου ότι "Οι κινεζικές αρχές δήλωσαν ότι δεν έχει ανιχνευθεί κανένα νέο ή ασυνήθιστο παθογόνο, ούτε ασυνήθιστες κλινικές ενδείξεις, αλλά μόνο μια γενική αύξηση του αριθμού κρουσμάτων αναπνευστικών ασθενειών που οφείλονται σε γνωστά παθογόνα". 

Την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκαν 541 κρούσματα στη Δανία, τριπλάσια σε σχέση με τα μέσα Οκτωβρίου. Το SSI δήλωσε ότι οι επιδημίες εμφανίζονται περίπου κάθε 4 χρόνια, με τη συχνότητα εμφάνισης να είναι υψηλότερη το φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα. Κινέζοι κλινικοί γιατροί δήλωσαν ότι, πριν από την πανδημία του κορονοϊού, οι επιδημίες μυκοπλασματικής πνευμονίας εμφανίζονταν κάθε 3 με 7 χρόνια.

Το υπουργείο Υγείας της Ταϊβάν δήλωσε την Πέμπτη (30/11) ότι οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με χαμηλή ανοσία θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια στην ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ ή το Μακάο, λόγω της αύξησης των αναπνευστικών ασθενειών, όπως η γρίπη, ο αδενοϊός και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).

Τι είναι το μυκόπλασμα

Η πνευμονία από μυκόπλασμα προκαλείται από ένα βακτήριο που μπορεί να εξαπλωθεί μέσω σταγονιδίων όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Το βακτήριο μπορεί να παραμείνει στη μύτη και το λαιμό χωρίς να αρρωστήσει το άτομο, αλλά οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν πνευμονία εάν εξαπλωθεί στους πνεύμονες.

Αν και προκαλεί ήπιες λοιμώξεις, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, οι λοιμώξεις από μυκόπλασμα μοιάζουν συνήθως με κρυολόγημα και μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, πονοκέφαλο ή βήχα που διαρκεί για εβδομάδες έως μήνες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Τα παιδιά κάτω των 5 ετών συχνά εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα, όπως φτέρνισμα, βουλωμένη μύτη, πονόλαιμο, διάρροια ή εμετό.

Το μυκόπλασμα, όπως και άλλες μορφές πνευμονίας, αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά - ωστόσο, μόνο ορισμένα, όπως η αζιθρομυκίνη είναι αποτελεσματικά.

Η αναπνευστική ασθένεια ταλαιπωρεί κυρίως παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και οκτώ ετών. Ενώ η ακριβής αιτία αυτής της επιδημίας πνευμονίας παραμένει υπό διερεύνηση, οι ειδικοί υποπτεύονται ότι μπορεί να σχετίζεται με ένα νέο στέλεχος του Mycoplasma pneumoniae, ενός κοινού βακτηρίου που ευθύνεται για λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Σύνδρομο λευκού πνεύμονα

Το σύνδρομο λευκού πνεύμονα προέρχεται από διακριτικά λευκά μπαλώματα στις ακτινογραφίες θώρακα σε προσβεβλημένα παιδιά. Ο όρος περιλαμβάνει διάφορες αναπνευστικές ασθένειες όπως το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) είναι μια σοβαρή πνευμονική πάθηση που εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται υγρό στους ασκούς των πνευμόνων. Αυτό δυσκολεύει την αναπνοή. Το ARDS μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η πνευμονία, η σήψη και το τραύμα.

Η πνευμονική κυψελιδική μικρολιθίαση (PAM) είναι μια σπάνια πνευμονοπάθεια που προκαλείται από εναποθέσεις ασβεστίου στους ασκούς των πνευμόνων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, βήχα και πόνο στο στήθος.

Πηγές:
ΕΡΤ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη