Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Antibiotics, Έλληνες ερευνητές (Akinosoglou, K., Tsiakalos, A., Dimopoulou, I.D. et al.) ανέλυσαν τις τάσεις στην μικροβιακή αντοχή μεταξύ μολύνσεων του  ουρογεννητικού συστήματος με  Mycoplasma hominis (M. hominis) και Ureaplasma στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας 2.992 Ureaplasma spp. απομονώσεις και  371 M. hominis απομονώσεις από το 2014-22, αξιολογώντας την ευαισθησία σε διάφορα αντιβιοτικά.

Τα M. hominis και Ureaplasma έχουν μοναδική κυτταρική δομή που τα κάνει ανθεκτικά στην πενικιλλίνη ή άλλα φάρμακα που στοχεύουν τη σύνθεση του κυτταρικού τοιχώματος και βασίζονται σε παράγοντες που παρεμβάλλονται με τη σύνθεση πρωτεϊνών.

Ενδιαφέρον προκαλεί η αυξανόμενή αντοχή σε αυτές τις θεραπείες.

Αναλύθηκαν αρχεία εργαστηριακών εξετάσεων ενός διαγνωστικού κέντρου και μιας ιδιωτικής γυναικολογικής κλινικής. Τα στοιχεία κάλυπταν το διάστημα από το 2014 έως το 2022 για το Ureaplasma spp. και από το  2016 έως τα μέσα του 2022 για το M. hominis. 

Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονταν ασθενείς με συμπτώματα στο  ουρογεννητικό σύστημα και ασυμπτωματικοί που υποβλήθηκαν σε τακτικό έλεγχο.

Στα αντιβιοτικά που δοκιμάστηκαν περιλαμβάνονταν τα azithromycin, josamycin, doxycycline, tetracycline, erythromycin, clindamycin, pristinamycin, και ofloxacin. 

Αναλύθηκαν 2.992 απομονώσεις Ureaplasma spp. και 371 απομονώσεις M. hominis  και τα αποτελέσματα έδειξαν αξιοσημείωτες τάσεις στην αντιμικροβιακή αντίσταση για τα δυο παθογόνα.

Το Ureaplasma spp. είχε υψηλή ευαισθησία στα  doxycycline, azithromycin, pristinamycin, tetracycline, και josamycin, με μέτρια ευαισθησία στο erythromycin. Όμως, σημειώθηκε σημαντική αύξηση της αντίστασης στο clindamycin, με αύξηση από το 60% το  2014 στο 98,46% το 2021. Επιπλέον, η αντίσταση στο erythromycin αυξήθηκε από 9,54% το 2018 σε 22,13% το 2021.

Το M. hominis εμφάνισε διαφορετικό μοτίβο αντοχής, με σταθερά υψηλά ποσοστά αντίστασης στο erythromycin.

Η αντίσταση στο azithromycin επίσης αυξήθηκε με τον καιρό από 52,78% το 2017 σε  97, 22% το 2022. Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, δεδομένης της γενικής εξάρτησης από αυτά τα αντιβιοτικά.

Η έρευνα υπογράμμισε το αυξανόμενο θέμα της αντοχής στα αντιβιοτικά των mycoplasmas και ureaplasmas  στην Ελλάδα αυξάνοντας τις ανησυχίες για υπερκατανάλωση αντιβιοτικών.

Οι τάσεις που παρατηρήθηκαν υποδεικνύουν την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις