Εφηβοι με επιληψία είναι πιο πιθανό να έχουν διατροφική διαταραχή έναντι όσων δεν πάσχουν από την πάθηση, αναφέρει νέα έρευνα.

Περίπου το 8,4% παιδιών 10 έως 19 ετών που αντιμετωπίστηκαν σε κλινική για επιληψία στη Βοστόνη είχαν διατροφικές διαταραχές έναντι ποσοστού 2,7% εφήβων με διατροφική διαταραχή σε εθνικό επίπεδο.

Ο Dr. Itay Tokatly Latzer, του Boston Children’s Hospital, δήλωσε οτι έφηβοι με επιληψία ενδεχομένως μπορεί να αισθάνονται απώλεια ελέγχου επειδή δεν γνωρίζουν πότε θα εμφανίσουν κρίση επιληψίας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 1.740 εφήβων που αντιμετωπίστηκαν για καταστάσεις που αφορούσαν σπασμούς μεταξύ 2013 και 2022.

Από αυτούς, 146 διαγνώστηκαν με διατροφική διαταραχή.

Σε διάρκεια 10 ετών, ο αριθμός των εφήβων που αντιμετωπίστηκαν στο κέντρο και είχαν διατροφικές διαταραχές αυξανόταν σε ετήσια βάση, από 12 το 2013 σε 22 το 2022.

Ο Tokatly Latzer δήλωσε ότι ο έλεγχος αυτών που τρώνε ή δεν τρώνε μπορεί υποθετικά να τους κάνει να νιώθουν ότι ανέκτησαν έλεγχο σε κάποιο βαθμό. Είναι ένας από τους τρόπους που η επιληψία ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές σε ανθρώπους με βιολογική ή ψυχολογική προδιάθεση σε αυτές.

Πιο συχνή διατροφική διαταραχή ήταν η ανορεξία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έφηβοι με επιληψία ήταν πιο πιθανό να έχουν διατροφική διαταραχή αν είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ ή έπασχαν από συγκεκριμένο τύπο κρίσεων – ψυχογενή μη επιληπτική κρίση.

Ηταν επίσης πιο πιθανό να έχουν άγχος, κατάθλιψη, αυτοκτονικές σκέψεις ή ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης.

Εφηβοι με διατροφικές διαταραχές άρχισαν να έχουν επιληπτικές κρίσεις σε νεαρότερη ηλικία έναντι όσων δεν είχαν διατροφική διαταραχή, έδειξε η έρευνα.

Tα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της American Epilepsy Society και θεωρούνται προκαταρκτικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου