Ανθρωποι με οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την κατανάλωση περισσότερων λιπαρών ψαριών, όπως σολομό, σαρδέλες, σκουμπρί και ρέγγα, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό.

Ο κίνδυνος καρδιοπάθειας των συμμετεχόντων αύξανε περισσότερο από 40% αν είχαν χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών και οικογενειακό ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, έδειξε μεγάλη διεθνής μελέτη.

Όμως, αν κάποιος είχε επαρκή επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, το οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας αύξανε το κίνδυνο κατά 25%.

Tα αποτελέσματα δείχνουν ότι υγιεινές συνήθειες μπορούν να ξεπεράσουν τον γενετικό κίνδυνο σε ορισμένες περιπτώσεις, σημείωσαν οι ερευνητές.

Η Karin Leander, του Karolinska Institute, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι όσοι είχαν οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου έχουν να κερδίσουν περισσότερα από τη μεγαλύτερη κατανάλωση λιπαρών ψαριών έναντι άλλων.

Οι ερευνητές εστίασαν σε στοιχεία 40.000 ανθρώπων. Σχεδόν 8.000 από αυτούς εμφάνισαν καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή, ασταθή στηθάγχη και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το οικογενειακό ιστορικό και τα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι τα λιπαρά οξέα φαίνεται να μειώνουν τον γενικό κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Circulation.

Πηγές:
Circulation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπάνιοι όγκοι στον εγκέφαλο: Πώς αναπτύσσονται και πότε ευνοούνται [μελέτη]
'Αδ. Γεωργιάδης: Τα ράντζα έχουν μειωθεί πάρα πολύ στα νοσοκομεία
ECDC: Πώς γίνεται η επιδημιολογική επιτήρηση στη Βόρεια Μακεδονία