Νεα έρευνα, του Southern Methodist University, έδειξε ότι το χτύπημα στο κεφάλι με μπαλάκι του τένις έχει αρκετή δύναμη ώστε να προκαλέσει ελαφρύ τραυματισμό εγκεφάλου.

Αν και οι πιθανότητες για διάσειση από αυτό είναι σπάνιες, η έρευνα δείχνει ότι είναι πιθανό να συμβεί όταν η επιτάχυνση της μπάλας είναι πάνω από 40 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να υποστούν τραυματισμό στο κεφάλι από μπάλα τένις που χτυπούσε στο πλάι του κεφαλιού έναντι του μετώπου ή του πάνω μέρους του.

Επιπλέον, ο κίνδυνος διάσεισης αυξανόταν όταν μια μπάλα χτυπούσε κάποιον με γωνία 90 μοιρών έναντι 30 ή 60.

Η περιστροφή της μπάλας δεν είχε επίπτωση.

Η διάσειση θεωρείται ελαφρύς τραυματισμός εγκεφάλου, επειδή συνήθως δεν είναι απειλητική για τη ζωή, Όμως μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα, όπως ζάλη, πονοκέφαλο και θέματα συγκέντρωσης  για εβδομάδες ή μήνες.

Στις προσομοιώσεις τους, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ταχύτητα της μπάλας ήταν αρκετή για να προκαλέσει χτύπημα του εγκεφαλικού ιστού έναντι του κρανίου προκαλώντας ελαφρά διάσειση. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν και επιβεβαιώθηκαν σε ανθρώπινα πτώματα με τραυματισμό στο κεφάλι και σε παρατηρήσεις ανθρώπων με γνωστή διάσειση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ASME Journal of Applied Mechanics.

Πηγές:
ASME Journal of Applied Mechanics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γερμανία: Σύσταση για εξαίρεση από την τιμωρία που αφορά πρόωρη διακοπή εγκυμοσύνης
Σωματείο εργαζομένων ΕΟΔΥ: Να μη γίνουν απολύσεις εργαζομένων με "μπλοκάκι"
Με μετακίνηση ορθοπαιδικού επιχειρείται να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου Σπάρτης