Ερευνητές στο Case Western Reserve University εντόπισαν ένα ένζυμο που μπλοκάρει την ινσουλίνη που παράγεται στο σώμα - μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να αποτελέσει έναν νέο στόχο για τη θεραπεία του διαβήτη.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell, επικεντρώνεται στο μονοξείδιο του αζώτου, μια ένωση που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνει τη μνήμη, καταπολεμά τις λοιμώξεις και διεγείρει την απελευθέρωση ορμονών, μεταξύ άλλων λειτουργιών. Το πώς το μονοξείδιο του αζώτου εκτελεί αυτές τις δραστηριότητες ήταν από καιρό ένα μυστήριο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα νέο ένζυμο «φορέα» (που ονομάζεται  SCAN) που συνδέει το μονοξείδιο του αζώτου στις πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένου του υποδοχέα για τη δράση της ινσουλίνης.

Διαπίστωσαν ότι το ένζυμο SCAN ήταν απαραίτητο για τη φυσιολογική δράση της ινσουλίνης, αλλά ανακάλυψαν επίσης αυξημένη δραστηριότητα SCAN σε διαβητικούς ασθενείς και ποντίκια με διαβήτη. Μοντέλα ποντικών χωρίς το ένζυμο SCAN φάνηκε να προστατεύονται από τον διαβήτη, υποδηλώνοντας ότι η υπερβολική ποσότητα νιτρικού οξειδίου στις πρωτεΐνες μπορεί να είναι αιτία τέτοιων ασθενειών.

«Δείχνουμε ότι η παρεμπόδιση αυτού του ενζύμου προστατεύει από τον διαβήτη, αλλά οι εφαρμογή της επεκτείνονται σε πολλές ασθένειες που πιθανώς προκαλούνται από νέα ένζυμα που προσθέτουν μονοξείδιο του αζώτου», δήλωσε ο Jonathan Stamler. «Ο αποκλεισμός αυτού του ενζύμου μπορεί να προσφέρει μια νέα θεραπεία».

Με αυτή την ανακάλυψη, είπε ο Stamler, τα ένζυμα που συνδέουν το μονοξείδιο του αζώτου γίνονται επίκεντρο.

Το υπερβολικό μονοξείδιο του αζώτου έχει εμπλακεί σε πολλές ασθένειες, αλλά η ικανότητα θεραπείας έχει περιοριστεί επειδή το μόριο είναι αντιδραστικό και δεν μπορεί να στοχευτεί συγκεκριμένα, είπε ο Stamler.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα ειδικά ένζυμα μεσολαβούν στις πολλές επιδράσεις του μονοξειδίου του αζώτου», είπε. "Εδώ, ανακαλύπτουμε ένα ένζυμο που βάζει το μονοξείδιο του αζώτου στον υποδοχέα ινσουλίνης για να ελέγξει την ινσουλίνη. Η υπερβολική ενζυμική δραστηριότητα προκαλεί διαβήτη. Αλλά υπάρχει περίπτωση για πολλά ένζυμα που βάζουν μονοξείδιο του αζώτου σε πολλές πρωτεΐνες και, ως εκ τούτου, νέες θεραπείες για πολλές ασθένειες ."

Πηγές:
Cell

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοσοκομεικοί γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς
Εντοπίστηκε γονίδιο που συνδέεται με την εμφάνιση λιπώδους νόσου του ήπατος
Η ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης μπορεί να είναι το ''κλειδί'' για τη βελτίωση της αγωγής κατά του καρκίνου