Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας - Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, στο νοσοκομείο "Σωτηρία", Γαρυφαλλιά Πουλάκου αναφέρθηκε την Τρίτη στις λοιμώξεις του χειμώνα, στα εμβόλια και στους τρόπους προστασίας.

Μιλώντας στο Mega, σημείωσε πως "μπαίνουμε σε μία περίοδο που αναζωπυρώνεται και η γρίπη. Από τον κορωνοϊό δεν έχουμε ξεμπλέξει και είναι η εποχή όλων των αναπνευστικών λοιμώξεων. Είναι πάνω από 200 ιοί αναπνευστικοί ιοί που κάνουν λοιμώξεις που μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα. Σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να εξελιχθεί και ως πνευμονία".

"Έχουμε μια πάρα πολύ καλή φαρέτρα με εμβόλια που απευθύνονται πρωτίστως στους ευπαθείς αλλά και στον κοινό πληθυσμό. Η γρίπη είναι ένα νόσημα που μας ταλαιπωρεί πολλά χρόνια, ο κόσμος όμως φαίνεται πως έχει εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της γρίπης. Πρέπει να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα. Για την Ελλάδα η κατάλληλη εποχή είναι ο Νοέμβριος γιατί το επιδημικό κύμα της γρίπης το περιμένουμε από τον Δεκέμβριο και μετά", συνέχισε η κ. Πουλάκου.

Για τα εμβόλια της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου επεσήμανε: "Τώρα, έχουμε περάσει στην περίοδο της επιδημίας και έχουμε λίγες νοσηλείες σε κλινικές και ΜΕΘ. Το εμβόλιο της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου μπορούμε να τα κάνουμε την ίδια μέρα σε διαφορετικό χέρι. Οι άνθρωποι που δεν έχουν σημαντικά προβλήματα υγείας μπορούν να πάνε στο φαρμακείο και με το ΑΜΚΑ τους να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης".

"Για τα παιδιά, αν έχουν σημαντικά προβλήματα υγείας, αποφασίζει ο παιδίατρος ποια πρέπει να εμβολιάσουν προληπτικά. Έχει υπάρξει κορεσμός στο εμβόλιο του κορωνοϊού, έχει υπάρξει μια κόπωση ωστόσο τα εμβόλια της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, ο κόσμος τα εμπιστεύεται", κατέληξε.

Πηγές:
Mega

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο