Την πρώτη λίστα με τα 269 κρίσιμα φάρμακα, των οποίων πρέπει να διασφαλιστεί η επάρκεια στην Ευρώπη, δημοσιοποίησαν σήμερα οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η λίστα, που παρατίθεται πιο κάτω, χαρακτηρίζεται ως ένα σημαντικό εργαλείο για τη στήριξη των προσπαθειών για διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και την πρόληψη των ελλείψεων.

Τα φάρμακα που περιλαμβάνονται, δεν σημαίνει ότι είναι πιθανό να παρουσιάσουν έλλειψη στο εγγύς μέλλον. Σκοπός είναι να προληφθεί η έλλειψή τους, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική βλάβη στους ασθενείς και να θέσει σημαντικές προκλήσεις για τα συστήματα Υγείας.

Ένα φάρμακο θεωρείται κρίσιμο εάν χρησιμοποιείται σε σοβαρές ασθένειες και δεν μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί από άλλα φάρμακα, σε περίπτωση έλλειψης.

Περιλαμβάνεται, δε, στον κατάλογο των κρίσιμων φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν πληροί ορισμένα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένου του κρίσιμου χαρακτήρα σε περισσότερες από το ένα τρίτο των χωρών.

Ο κατάλογος περιέχει δραστικές ουσίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών τομέων. Περιλαμβάνει εμβόλια και φάρμακα για σπάνιες ασθένειες.

Αντανακλά το αποτέλεσμα της επανεξέτασης 600 δραστικών ουσιών που ελήφθησαν από έξι εθνικούς καταλόγους κρίσιμων φαρμάκων. Ο κατάλογος της Ένωσης θα επεκταθεί το 2024 και στη συνέχεια θα ενημερώνεται κάθε χρόνο.

Διαβούλευση

Η ανασκόπηση πραγματοποιήθηκε από όλα τα κράτη - μέλη και αναπτύχθηκε σε διαβούλευση με βασικές ομάδες ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων ασθενών και επαγγελματιών Υγείας.

Τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο μπορούν να συνεχίσουν να συνταγογραφούνται και να χρησιμοποιούνται ως συνήθως από ασθενείς και επαγγελματίες Υγείας.

Πρόσθετες απαιτήσεις αναφοράς για τους κατόχους αδειών κυκλοφορίας και τις εθνικές αρμόδιες αρχές θα θεσπιστούν και θα τεθούν σε ισχύ μόλις τεθεί σε εφαρμογή η προτεινόμενη φαρμακευτική νομοθεσία.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοσοκομεικοί γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς
Εντοπίστηκε γονίδιο που συνδέεται με την εμφάνιση λιπώδους νόσου του ήπατος
Η ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης μπορεί να είναι το ''κλειδί'' για τη βελτίωση της αγωγής κατά του καρκίνου