Το Συμβούλιο του Αυστριακού Διαμεσολαβητή επέκρινε το Τιρόλο για τη φιλοξενία νέων με αναπηρία σε γηροκομεία και οίκους ευγηρίας, ένα γενικό πρόβλημα που επεκτείνεται και πέραν του Τιρόλου λόγω της έλλειψης εγκαταστάσεων φροντίδας.

Καθώς το ομόσπονδο κρατίδιο υπόσχεται εδώ και χρόνια βελτίωση, αλλά δεν έχει συμβεί τίποτα, έχει σταλεί στο κρατίδιο "έκθεση παραπόνων", δήλωσε ο διαμεσολαβητής Bernhard Achitz στην εκπομπή "Morgenjournal" του Ö1.

Η κυβέρνηση του κρατιδίου υποσχέθηκε "λύση το συντομότερο δυνατό".

Ο Achitz υποστήριξε σήμερα ότι η έλλειψη "ειδικής για την ηλικία φροντίδας" και η περίθαλψη νέων με ψυχικές και ψυχιατρικές διαταραχές σε οίκους ευγηρίας και γηροκομεία αντιβαίνει στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΣΔΑ).

Τέτοιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στο Τιρόλο από το 2018.

Οι νέοι που είχαν ανάγκη φροντίδας περιθάλπονταν σε οίκους ευγηρίας "όχι μόνο προσωρινά, αλλά μόνιμα", ανέφερε ο Achitz.

Το κράτος δίνει την ίδια απάντηση σε ερωτήματα "εδώ και χρόνια": ότι δηλαδή το πρόβλημα θα ληφθεί υπόψη και θα επιλυθεί στο πλαίσιο των εργασιών σχεδιασμού για το σχέδιο διάρθρωσης της φροντίδας για τα έτη 2023 έως 2033.

Η φιλοξενία των νέων σε τέτοιες εγκαταστάσεις είναι ούτως ή άλλως προβληματική.

"Η κατάσταση τους δεν βελτιώνεται, στη χειρότερη περίπτωση επιδεινώνεται", δήλωσε ο Συνήγορος του Πολίτη και έδωσε το παράδειγμα ενός 29χρονου με προβλήματα ψυχικής υγείας που φιλοξενούνταν μέχρι πρόσφατα σε ένα τέτοιο ίδρυμα στο Τιρόλο: "Με άκαμπτες διαδικασίες και χωρίς προγράμματα αναψυχής ή δραστηριοτήτων". Το Τιρόλο χρειάζεται επειγόντως "αρκετούς χώρους φροντίδας και περίθαλψης για νέους".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου