Η θεραπεία με τις δύο δραστικές ουσίες λεβετιρακετάμη (Levetiracetam) και κλομπαζάμη (Clobazam), οι οποίες χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της επιληψίας, μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο DRESS, μια πολύ σπάνια αντίδραση υπερευαισθησίας που μπορεί να αποβεί μοιραία.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει συμπεριλάβει αντίστοιχες προειδοποιήσεις στις συνταγογραφικές πληροφορίες για τους γιατρούς και στις κατευθυντήριες οδηγίες για τη φαρμακευτική αγωγή των ασθενών.

Το ακρωνύμιο DRESS σημαίνει "Drug Rash with Eosinophilia and Systemic Symptoms" (Εξάνθημα φαρμάκου με ηωσινοφιλία και συστηματικά συμπτώματα). Η φοβερή αντίδραση υπερευαισθησίας αρχίζει συνήθως με ένα δερματικό εξάνθημα που εξαπλώνεται γρήγορα.

Αυτό συνοδεύεται από πυρετό και διόγκωση των λεμφαδένων ή πρήξιμο του προσώπου.

Η γενική αίματος δείχνει σημαντική αύξηση των ηωσινόφιλων και των λεμφοκυττάρων καθώς και πτώση των αιμοπεταλίων. Το σύνδρομο DRESS γίνεται επικίνδυνο λόγω της φλεγμονής των εσωτερικών οργάνων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον FDA, η αντίδραση του φαρμάκου μπορεί εύκολα να παραβλεφθεί, επειδή ορισμένοι ασθενείς δεν εμφανίζουν δερματικό εξάνθημα, το οποίο αποτελεί πάντα προειδοποιητικό σημάδι για τους γιατρούς. Είναι πάντα ύποπτο όταν ξεκινά μια νέα θεραπεία. Συνήθως χρειάζονται 2 έως 8 εβδομάδες για να εκδηλωθεί το σύνδρομο DRESS, αλλά μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα ή αργότερα.

Το σύνδρομο DRESS είναι πολύ σπάνιο. Το ίδιο ισχύει για τη λεβετιρακετάμη και την κλομπαζάμη. Για τη λεβετιρακετάμη, ο FDA εντόπισε συνολικά 32 σοβαρές περιπτώσεις στη βάση δεδομένων φαρμακοεπαγρύπνησης FAERS και στην ιατρική βιβλιογραφία, συμπεριλαμβανομένων 3 στις ΗΠΑ και 29 σε άλλες χώρες.

Και στις 32 περιπτώσεις, οι ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο και έλαβαν ιατρική θεραπεία. Σε 2 περιπτώσεις, οι ασθενείς πέθαναν. Ο διάμεσος χρόνος μέχρι την εμφάνιση της νόσου ήταν 24 ημέρες (εύρος 7 έως 170 ημέρες). Σε 25 από τους 29 ασθενείς, η βελτίωση επήλθε μετά τη διακοπή της λεβετιρακετάμης.

Για την κλοβαζάμη, ο FDA διερευνά 10 σοβαρές περιπτώσεις συνδρόμου DRESS παγκοσμίως έως τον Ιούλιο του 2023, 1 στις ΗΠΑ και 9 σε άλλες χώρες.

Και στις 10 περιπτώσεις, οι ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο και έλαβαν φαρμακευτική αγωγή. Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος.

Ο διάμεσος χρόνος εμφάνισης ήταν 21,5 ημέρες (εύρος από 7 έως 103 ημέρες). Τα συμπτώματα υποχώρησαν και στους 10 ασθενείς στους οποίους διακόπηκε η κλοβαζάμη.

Σύμφωνα με τον FDA, το σύνδρομο DRESS και άλλες σοβαρές δερματικές αντιδράσεις δεν έχουν παρατηρηθεί με άλλες βενζοδιαζεπίνες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά