Ερευνητές του QUT ανακάλυψαν υποσχόμενη νέα θεραπευτική αγωγή, για ένα θανατηφόρο είδος καρκίνου του ενδομητρίου που έχει φτωχή πρόγνωση αν ο καρκίνος εξαπλωθεί ή επιστρέψει μετά την αρχική αγωγή-κάτι που επηρεάζει το 15%–20% των ασθενών με καρκίνο ενδομητρίου.

Η έρευνα των Dr. Asmerom Sengal και Pamela Pollock δημοσιεύτηκε στο npj Precision Oncology, με σύσταση ότι η ισχύς των ευρημάτων δείχνει ότι θα πρέπει να προχωρήσουν με δοκιμές σε ασθενείς.

Ο Dr. Asmerom δήλωσε οτι προηγουμένως ανακάλυψαν ότι γυναίκες με καρκίνο ενδομητρίου οι οποίες έχουν λανθασμένο υποδοχέα αυξητικού παράγοντα FGFR2c στην επιφάνεια κυττάρων του όγκου, έχουν φτωχά ποσοστά επιβίωσης.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν οργανοειδή-τρισδιάστατους όγκους μινιατούρα, που αναπτύχθηκαν από τα καρκινικά κύτταρα ενδομητρίου των ασθενών σε υδρογέλη και τους βοήθησαν να μελετήσουν την πολυπλοκότητα της δομής και της γενετικής του όγκου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν οτι τα οργανοειδή με ενεργό FGFR2c μπλοκαρίστηκαν με φάρμακο που καταστέλλει το FGFR και η ανάπτυξη των οργανοειδών θρυμματίστηκε  και αυτά πέθαναν.

Tα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν μπλοκάροντας ενεργό FGFR2c σε καρκίνους ενδομητρίου ποντικών με τον ίδιο καταστολέα FGFR2c  που οδήγησε σε σημαντική καταστολή της ανάπτυξης του όγκου και οι ποντικοί έδειξαν αξιοσημείωτη αύξηση της επιβίωσης.

Συλλογικά, η νέα έρευνα στηρίζει την έναρξη κλινικής δοκιμής που θα συνδυάζει καταστολέα FGFR με ανοσοθεραπεία και αυτό ανοίγει νέα ευκαιρία για εξατομικευμένη φροντίδα σε ασθενείς με ένα θανατηφόρο είδος καρκίνου του ενδομητρίου.

 

Πηγές:
npj Precision Oncology, 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταγγελία ΕΙΝΑΠ: Προβλήματα με τη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου στο Κρατικό Νίκαιας
Ιστορική θεσμική συνάντηση των Δ.Σ του Τ.Ε.Α.Υ.Φ.Ε με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο
7 συμβουλές για τη φροντίδα του εκζέματος