Νέα έρευνα έδειξε ότι τα δαμάσκηνα μειώνουν τη φλεγμονή και διατηρούν την υγεία των οστών. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η καθημερνή κατανάλωση θα μπορούσε πιθανόν να μειώσει δείκτες φλεγμονής που συνδέονται με την υγεία των οστών και να μετριάσει την επίδραση της οστικής απώλειας σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

Η οστική απώλεια είναι σημαντικό θέμα που επηρεάζει περισσότερο από τις μισές γυναίκες άνω των 50 ετών, δήλωσε η  Dr. Mary Jane De Souza, του Penn State University. 

Tα ευρήματα δείχνουν αξιοσημείωτη μείωση στις φλεγμονώδεις κυτοκίνες.

Οι μειώσεις παρατηρήθηκαν όταν οι συμμετέχοντες ενσωμάτωσαν  στην καθημερνή τους διατροφή 50 έως 100 γρ δαμάσκηνα.

Tα ευρήματα μπορούν ενδεχομένως να αποδοθούν στην πληθώρα ουσιών στα δαμασκηνα, όπως  βιταμίνες, μέταλλα και πολυφαινόλες, που πιθανόν δρουν συνεργιστικά για την καταστολή ενεργοποιημένων μονοκυττάρων.

Η μελέτη είναι μέρος μεγαλύτερης δοκιμής, της μελέτης PRUNE, που εξέταζε δείκτες φλεγμονής και οξειδωτικού στρες σχετικών με την προστασία των δαμάσκηνων σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Η μελέτη PRUNE περιλάμβανε 183 συμμετέχοντες σε 3 ομάδες-μια που δεν κατανάλωνε δαμάσκηνα, μια που κατανάλωνε 50 γρ καθημερινά και τρίτη που κατανάλωνε 100 γρ.

Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν το πρωτόκολλο γι 12 μήνες και η συμμόρφωση παρακολουθούνταν καθημερνά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition.

Πηγές:
The Journal of Nutrition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου