Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το πειραματικό εμβόλιο της εταιρείας του κατά του μελανώματος θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο σε μόλις δύο χρόνια, κάτι που θα αποτελούσε ορόσημο κατά της πιο σοβαρής μορφής καρκίνου του δέρματος.

«Πιστεύουμε ότι σε ορισμένες χώρες το προϊόν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει με ταχεία έγκριση έως το 2025», είπε σε συνέντευξή του.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά εμβόλια, τα λεγόμενα θεραπευτικά εμβόλια θεραπεύουν αντί να προλαμβάνουν μια ασθένεια. Αλλά λειτουργούν επίσης εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του σώματος ενάντια στον εισβολέα.

Τα θεραπευτικά εμβόλια σήμερα αντιπροσωπεύουν μια πραγματική ελπίδα στην ογκολογία, μια «ανοσοθεραπεία 2.0», σύμφωνα με τον Bancel.

Οι φιλοδοξίες της Moderna ενισχύθηκαν την Πέμπτη με τα τελευταία αποτελέσματα κλινικής δοκιμής να δείχνουν βελτίωση με την πάροδο του χρόνου στις πιθανότητες επιβίωσης χάρη στο εμβόλιο, το οποίο χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία αγγελιαφόρου RNA που αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματική έναντι σοβαρών μορφών COVID-19.

Σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 157 άτομα με προχωρημένο μελάνωμα, το εμβόλιο της Moderna σε συνδυασμό με το φάρμακο ανοσοθεραπείας της Merck, pembrolizumab, μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου κατά 49% σε διάστημα τριών ετών, σε σύγκριση με το pembrolizumab, μόνο.

Η Moderna είχε ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα διετούς παρακολούθησης πέρυσι, τα οποία έδειξαν μείωση του κινδύνου κατά 44%.

"Η διαφορά στην επιβίωση αυξάνεται. Όσο περνάει ο χρόνος, τόσο περισσότερο βλέπεις αυτό το πλεονέκτημα", είπε ο Bancel, σημειώνοντας ότι το ποσοστό των παρενεργειών δεν είχε αυξηθεί.

«Έχουμε έναν στους δύο ανθρώπους, σε σύγκριση με το καλύτερο προϊόν της αγοράς, που επιβιώνουν», είπε, «πράγμα που στην ογκολογία είναι τεράστιο.

Τα υπάρχοντα κλινικά στοιχεία θα μπορούσαν επομένως να αποτελέσουν τη βάση για την υπό όρους έγκριση του εμβολίου, προς το παρόν γνωστό ως mRNA-4157, δήλωσε ο Bancel.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, μια μεγαλύτερη μελέτη τρίτης φάσης στην οποία συμμετέχουν χίλια άτομα που διεξάγει η Moderna το 2024 θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την προηγούμενη υπό όρους έγκριση.

Τόσο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχουν θέσει τη θεραπεία σε μια οδό ταχείας αξιολόγησης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο