Περισσότεροι από ένας στους δέκα Γερμανούς πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Ινστιτούτου Robert Koch. Ο κορωνοϊός, ο ιός της γρίπης και ο ρινοϊός καθώς και ο RSV ευθύνονται σε περίπου ίσα ποσοστά.

Ο προβλεπόμενος αριθμός των οξέων αναπνευστικών ασθενειών στη Γερμανία συνέχισε να αυξάνεται την πρποηγούμενη εβδομάδα. Το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) ανέφερε στην έκθεσή του χθες βράδυ ότι αναμένονται περίπου 8,9 εκατομμύρια τέτοιες νοσήσεις, ανεξάρτητα από το αν έχουν εξεταστεί από γιατρό (προηγούμενη έκδοση: 7,9 εκατομμύρια). Πρόκειται για ένα εξίσου υψηλό επίπεδο με αυτό που ίσχυε πέρυσι την ίδια εποχή.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, το RKI αναφέρει ότι οι αριθμοί έχουν αυξηθεί, ιδίως μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας και των νεαρών ενηλίκων. Εκτός από τον κορωνοϊό (19% των δειγμάτων που εξετάστηκαν), υπήρξε ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός λοιμώξεων από ρινοϊό (κρυολόγημα- 18%) και ένας αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων RSV (20%) και γρίπης (17%) για την εποχή αυτή. Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV),  επί του παρόντος στέλνει στο νοσοκομείο κυρίως παιδιά κάτω των δύο ετών.

Παρά τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων, η επιδημία γρίπης δεν έχει ακόμη ξεκινήσει σύμφωνα με το RKI. Ωστόσο, όσον αφορά τις τυχαίες ιολογικές εξετάσεις, οι ειδικοί μιλούν για εντυπωσιακά απότομη αύξηση του ποσοστού των θετικών δειγμάτων των λεγόμενων ιών γρίπης A(H1N1). Το RKI γράφει στην ιστοσελίδα του ότι αυτός ο υπότυπος εμφανίστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας γρίπης του 2009, ως η λεγόμενη γρίπη των χοίρων. Έκτοτε, κυκλοφορεί επίσης εποχιακά στη Γερμανία, με πιο πρόσφατη την περίοδο 2018/19.

Σε κύματα γρίπης στα οποία κυριαρχούσε αυτό το παθογόνο, έχει παρατηρηθεί ότι πολύ σοβαρές ασθένειες και θάνατοι έχουν επίσης εμφανιστεί σε νεότερους ενήλικες και παιδιά, ιδίως όταν υπήρχαν υποκείμενα νοσήματα. "Συνολικά, ωστόσο, τέτοια σοβαρά κρούσματα είναι σπάνια σε νέους ανθρώπους".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο