Σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ολική αρθροπλαστική γόνατος, αγωγή με διοσμίνη- συμπλήρωμα που προέρχεται από εσπεριδοειδή-μπορεί να μειώσει το οίδημα στο γόνατο και στο πόδι και ορισμένους δείκτες σχετικού πόνου, αναφέρει κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Bone & Joint Surgery. 

Η χρήση διοσμίνης μετά την επέμβαση μείωσε το οίδημα στα κάτω άκρα και τον πόνο κατά την κίνηση και δεν συνδεόταν με αυξημένη εμφάνιση βραχυπρόθεσμων επιπλοκών που αφορούν τα αποτελέσματα που μελετήθηκαν, αναφέρει η νέα έρευνα του Pengde Kang από το  Sichuan University  της Κίνας.

Το οίδημα είναι κοινό πρόβλημα σε ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος και το οποίο συμβάλλει σε πόνο και δυσαρέσκεια των ασθενών.

Αν και η διοσμίνη δεν έχει εγκριθεί ως συνταγογραφούμενο φάρμακο στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη, η εμπειρία υποδεικνύει ότι είναι καλά ανεκτή, με χαμηλή τοξικότητα. Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, οι ερευνητές σχεδίασαν μια κλινική δοκιμή για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και ασφάλειάς της σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Η έρευνα περιέλαβε 330 ασθενείς που υποβλήθηκαν στην επέμβαση, σε 13 νοσοκομεία.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες. Μια έλαβε διοσμίνη για 14 ημέρες μετά την εγχείρηση-αρχίζοντας από την πρώτη ημέρα μετά από αυτήν- και μια αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου. Και οι δυο ομάδες λάμβαναν τα συνήθη φάρμακα για τον πόνο.

Το οίδημα σε συγκεκριμένα σημεία μετρήθηκε τις ημέρες 1, 2, 3, και 14 μετά την εγχείρηση και πραγματοποιήθηκε σύγκριση μεταξύ της ομάδας διοσμίνης και της ομάδας ελέγχου.

Αξιολογήθηκαν επίσης σκορ πόνου, η λειτουργικότητα του γονάτου, ποσοστά επιπλοκών και δείκτες φλεγμονής στο αίμα.

Tα αποτελέσματα έδειξαν μειωμένο οίδημα στο γόνατο, την κνήμη και τον μηρό έως 14 ημέρες μετά την επέμβαση σε ασθενείς που έλαβαν διοσμίνη.

Η μείωση του οιδήματος συνδεόταν με χαμηλότερα σκορ πόνου στην κίνηση του γονάτου. Αντίθετα, σκορ πόνου στη χαλάρωση δεν διέφεραν σημαντικά  στις 2 ομάδες. Επίσης ήταν παρόμοια τα επίπεδα βιοδεικτών φλεγμονής και ανάλαμψης της λειτουργίας του γονάτου.

Ποσοστά βραχυπρόθεσμων επιπλοκών ήταν επίσης παρόμοια στις 2 ομάδες- κάτι που στηρίζει την ασφάλεια της διοσμίνης.

Η έρευνα παρέχει προκαταρκτικές ενδείξεις ότι η διοσμίνη είναι ασφαλής και αποτελεσματική αγωγή για τη μείωση του οιδήματος και του πόνου με την κίνηση μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος. Όμως παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πώς παρέχει η διοσμίνη αυτή την επίδραση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου