Η Lek Pharmaceuticals, επιχειρηματικό παρακλάδι της Sandoz, ξεκίνησε την κατασκευή ενός κέντρου παραγωγής βιολογικών σκευασμάτων επενδύοντας 400 εκατ. δολ. στη Σλοβενία. 

Μόλις ολοκληρωθεί, το κέντρο των 40.000 τετραγωνικών μέτρων θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενεργών φαρμακευτικών συστατικών (API) για βιο-ομοειδή στη ρευματολογία, ογκολογία και ανοσολογία της Sandoz. 

«Το νέο μας Κέντρο Παραγωγής Βιοομοειδών στη Lendava θα ενισχύσει περαιτέρω τις παραγωγικές μας δυνατότητες υποστηρίζοντας τη μελλοντική ανάπτυξη του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου βιο-ομοειδών μας», σχολίασε ο Richard Saynor, Διευθύνων Σύμβουλος της Sandoz.

Η Sandoz στοχεύει επίσης η τοποθεσία να γίνει η πιο αποτελεσματική παραγωγή ενεργών φαρμακευτικών συστατικών για βιολογικά φάρμακα στην Ευρώπη.

Η σημασία του κέντρου βιο-ομοειδών στη Λεντάβα

Η πρώτη από τις τρεις εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν στην τοποθεσία θα παράγει ενέργεια για τις υπάρχουσες λειτουργίες και θα καλύψει τις ανάγκες του μελλοντικού κέντρου παραγωγής API. Το νέο κέντρο παραγωγής βιο-ομοειδών θα περιλαμβάνει επίσης εγκαταστάσεις για την κατασκευή και αποθήκευση.

Το κέντρο, το οποίο θα δημιουργήσει έως και 330 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή, αναμένεται να λειτουργήσει έως τα τέλη του 2026.

Η υπάρχουσα τοποθεσία στη Lendava φιλοξενεί επί του παρόντος δύο εγκαταστάσεις: το Anti-Infectives Lendava, το οποίο παράγει το δραστικό συστατικό του αντιβιοτικού ευρέος φάσματος με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της Sandoz και το Solids Lendava, το μεγαλύτερο εργοστάσιο συσκευασίας στερεών φαρμακευτικών προϊόντων στη Sandoz. 

Πηγές:
europeanpharmaceuticalreview.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη