Υψηλότερη συχνότητα πρόσθετου αλατιού στις τροφές συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για χρόνια νεφρική νόσο, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Η Rui Tang, του Tulane University στη Νέα Ορλεάνη, εξέτασε τη σχέση αυτοαναφερόμενης συχνότητας πρόσθεσης αλατιού στα τρόφιμα με την εμφάνιση κίνδυνου ΧΝΝ στον γενικό πληθυσμό, σε ενήλικες 37 έως 73 ετών από την U.K. Biobank και οι οποίοι δεν είχαν την πάθηση στην έναρξη.

Οι ερευνητές κατέγραψαν 22.031 περιστατικά ΧΝΝ σε 11,8 χρόνια, σε ομάδα 465.288 ατόμων.

Η υψηλότερη συχνότητα πρόσθεσης αλατιού στις τροφές- όπως αναφέρθηκε από τους συμμετέχοντες- συνδεόταν σημαντικά με υψηλότερο κίνδυνο ΧΝΝ.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι όσοι πρόσθεταν αλάτι ήταν και πιο πιθανό να είναι καπνιστές και να έχουν διαβήτη ή καρδιαγγειακή νόσο, στην έναρξη της έρευνας.

Οι συσχετισμοί τροποποιήθηκαν σημαντικά από τον εκτιμώμενο ρυθμό σπειραματικής διήθησης (eGFR), τον ΔΜΣ και τη σωματική δραστηριότητα.

Οσοι ανέφεραν μεγαλύτερη συχνότητα πρόσθεσης αλατιού στις τροφές ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλότερο ΔΜΣ και χαμηλότερο eGFR.

Επιπλέον, ο χαμηλότερος ΔΜΣ και η τακτική φυσική δραστηριότητα μείωναν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ΧΝΝ.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα στηρίζουν τη μείωση του πρόσθετου αλατιού στις τροφές ως πιθανή στρατηγική παρέμβασης για την πρόληψη της ΧΝΝ.

 

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου