Ηλικιωμένοι με κακή όραση έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο για επικίνδυνες πτώσεις, επιβεβαίωσε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Ophthalmology.

Σε σύγκριση με ηλικιωμένους με καλή όραση, οι πιθανότητες πτώσης αυξάνονταν κατά 38% σε ενήλικες με γλαύκωμα, κατά 36% σε όσους είχαν καταρράκτη και κατά 25% σε ηλικιωμένους με ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Παγκοσμίως, 650.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, σημείωσαν οι ερευνητές και οι πτώσεις μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα μοιραίες για τους αδύναμους ηλικιωμένους.

Η βλάβη στην όραση αποτελεί προφανή παράγοντα κινδύνου για πτώσεις και ομάδα του University of Manchester θέλησε να ποσοτικοποιήσει τον κίνδυνο.

Οι ερευνητές εστίασαν σε στοιχεία για την υγεία της όρασης, πτώσεων και καταγμάτων, σε βάση δεδομένων 410.000 ανθρώπων περίπου 70 ετών.

Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο πτώσεων που συνδεόταν με διάφορα οφθαλμικά προβλήματα, η έρευνα έδειξε επίσης αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα.

Σε σύγκριση με άλλους που είχαν καλή όραση, ηλικιωμένοι με γλαύκωμα είχαν 31% υψηλότερο κίνδυνο για κάταγμα, αυτοί με καταρράκτη 28% αυξημένο και άνθρωποι με εκφύλιση  ωχράς κηλίδας υψηλότερο κατά 18%.

Στους τραυματισμός περιλαμβάνονταν κατάγματα ισχίων, σπονδυλικής στήλης, κνημών, οστών προσώπου, λεκάνης και πλευρών.

Ενώ η βλάβη της όρασης αύξανε τον κίνδυνο για αυτούς τους τραυματισμούς, η πλειοψηφία αυτών των οφθαλμικών νόσων μπορεί να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί.

Τακτικές ιατρικές εξετάσεις ενδεχομένως μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τους ηλικιωμένους, καθώς στα αρχικά στάδια οφθαλμικής νόσου συχνά οι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί και δεν έχουν επίγνωση των οφθαλμικών τους προβλημάτων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η αναερόβια άσκηση και τα οφέλη της
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο