Η παχυσαρκία στους εφήβους αυξάνει σημαντκά τον κίνδυνο εμφάνισης πρώιμης χρόνιας νεφρικής νόσου στη νεαρή ενήλικο ζωή, αναφέρει μεγάλη έρευνα του Hebrew University of Jerusalem (HU) και  του Sheba Tel HaShomer Medical Center.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics, υπογραμμίζει τη σημασία της μείωσης των ποσοστών παχυσαρκίας των εφήβων για τον καλύτερο έλεγχο του κινδύνου νεφρικής νόσου σε αυτούς με υψηλό ΔΜΣ.

Ενώ αυτοί με σοβαρή παχυσαρκία φαίνεται να έχουν περισσότερο κίνδυνο, οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν αιτία ανησυχίας για φαινομενικά υγιείς ανθρώπους με υψηλό-φυσιολογικό ΔΜΣ κάτω του 30.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα είναι προάγγελος της αυξανόμενης πιθανότητας εμφάνισης ΧΝΝ –που πιθανόν μπορεί να προληφθεί- και επακόλουθης καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ερευνητές περιέλαβαν 593.660 εφήβους από το Ισραήλ, 16-20 ετών, που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1975.

Σε 13,4 χρόνια, 1.963 έφηβοι  (0,3%) εμφάνισαν πρώιμη χρόνια νεφρική νόσο.

Στους άντρες, ο κίνδυνος αυξανόταν περισσότερο με τη σοβαρή παχυσαρκία. Εντοπίστηκε επίσης σε ελαφρά παχυσαρκία και σε όσους ήταν υπέρβαροι ή με υψηλό- φυσιολογικό ΔΜΣ στην εφηβεία.

Στις γυναίκες, ο αυξημένος κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος με τη σοβαρή παχυσαρκία. Επίσης, συνδεόταν με όσες είχαν ελαφρά παχυσαρκία, ήταν υπέρβαρες ή είχαν υψηλό-φυσιολογικό ΔΜΣ.

Tα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία ρύθμισης της παχυσαρκίας των εφήβων και των παραγόντων κινδύνου που συνδέονται με την εμφάνιση ΧΝΝ.

Πηγές:
JAMA Pediatrics,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές διατροφής προς τους καρδιοπαθείς ενόψει του Πάσχα
Άδεια κυκλοφορίας σε θεραπεία για τη μέτρια έως σοβαρή διαπυητική ιδρωταδενίτιδα
Πώς γίνεται η απομείωση του clawback για εξετάσεις από τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ [εγκύκλιος]