Τα ακουστικά βοηθήματα ενδεχομένως μπορούν να βοηθήσουν αυτούς που τα φορούν να ζήσουν περισσότερο, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές του University of Southern California ανακάλυψαν σχεδόν 25% μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου σε όσους χρησιμοποιούσαν ακουστικά βοηθήματα.

Η έρευνα υπογραμμίζει τα πιθανά οφέλη στην υγεία της χρήσης ακουστικών βοηθημάτων.

Η Janet Choi, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι ενήλικες με απώλεια ακοής που τακτικά χρησιμοποιούσαν ακουστικά βοηθήματα είχαν 24% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας έναντι αυτών που ποτέ δεν τα φορούσαν.

Θεωρεί συναρπαστικά τα αποτελέσματα, επειδή υποδεικνύουν ότι τα ακουστικά βοηθήματα ενδεχομένως παίζουν προστατευτικό ρόλο στην υγεία και προλαμβάνουν τον πρόωρο θάνατο.

Η έρευνα περιέλαβε 10.000 ενήλικες  20 ετων και άνω που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις ακοής και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη χρήση ακουστικών βοηθημάτων. Για διάστημα 10 ετών οι ερευνητές παρακολούθησαν τη θνησιμότητα.

Μεταξύ 1.863 ενηλίκων που εντοπίστηκαν με απώλεια ακοής, 237 ήταν τακτικοί χρήστες ενώ 1.483 δεν χρησιμοποιούσαν τις συσκευές.

Η έρευνα δεν έδειξε αλλαγή στον κίνδυνο θνησιμότητας μεταξύ περιστασιακών και μη χρηστών, υποδεικνύοντας ότι η μη συχνή χρήση ενδεχομένως μπορεί να μη βελτιώνει τη μακροζωία.

Η Dr. Choi εικάζει ότι οι συσκευές ενδεχομένως ενισχύουν τη μακροζωία μειώνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης και άνοιας, καθώς η καλύτερη ακοή μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία και την αντίληψη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο The Lancet Healthy Longevity.

 

Πηγές:
The Lancet Healthy Longevity.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά