Τη σχέση του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και του καρκίνου του μαστού, διερεύνησε ομάδα επιστημόνων από τη Β' Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική ΑΠΘ.

Ο HPV συνδέεται αποδεδειγμένα με καρκίνο τραχήλου της μήτρας, αλλά αμφισβητείται η σχέση του με τον καρκίνο του μαστού.

Σε πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Oncology Letters, ομάδα ειδικών από τη Β' Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική ΑΠΘ, επιχειρούν να διερευνήσουν πόσο πιθανό είναι το σενάριο πρόκλησης καρκίνου του μαστού από τον HPV.

Τη μελέτη υπογράφουν οι: Χαράλαμπος Καραχάλιος, Σταμάτιος Πετούσης, Χρυσούλα Μαργιούλα - Σιάρκου και Κωνσταντίνος Δίνας.

Όπως αναφέρει η συντακτική ομάδα, η συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που πραγματοποίησαν, αποσκοπούσε στην αξιολόγηση του επιπολασμού (πληθυσμός που επηρεάζεται από ένα πρόβλημα υγείας) του HPV σε κακοήθεις όγκους μαστού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μία εκτεταμένη αναζήτηση για μελέτες περιπτώσεων ελέγχου που έχουν δημοσιευθεί τα τελευταία 20 χρόνια και αφορούσαν ανίχνευση γενετικού υλικού (DNA) του HPV σε δείγματα ιστού μαστού γυναικών με καρκίνο του μαστού.

Τα κείμενα που εντοπίστηκαν, αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητους ερευνητές, προκειμένου να αποφασιστεί εάν έπρεπε να συμπεριληφθούν στη μελέτη. 

Η εξαγωγή των δεδομένων διεξήχθη ανεξάρτητα από δύο ερευνητές, ενώ ζητήθηκε η γνώμη ενός τρίτου ερευνητή για την επίλυση διαφωνιών μέσω ελεύθερης συζήτησης. Η σημασία της συσχέτισης υπολογίστηκε με ομαδοποιημένες αναλογίες πιθανοτήτων (ORs) και μοντέλο τυχαίων επιδράσεων.

Συμπεριελήφθησαν 23 μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά 3.243 γυναίκες (2.027 ασθενείς και 1.216 μάρτυρες).

Βρέθηκε πως ο επιπολασμός του HPV στις ασθενείς ήταν 21,95% και στις μάρτυρες 8,96%, διαφορά που θεωρήθηκε σημαντική.

Στο συμπέρασμα της δημοσίευσης, επισημαίνουν πως τα αποτελέσματα ενισχύουν την υπόθεση ότι ο HPV εμπλέκεται στην ανάπτυξη και την εξέλιξη καρκίνου του μαστού, υποδεικνύοντας έναν πιθανό ρόλο του εμβολιασμού κατά του HPV και στην πρόληψη της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη