Αγγλικός όρος

cervical cancer

Ορισμός

Κακοήθες νεόπλασμα του τραχήλου της μήτρας. Με συχνότητα 15:100.000, είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος της γυναικείας αναπαραγωγικής οδού και προκαλεί το 5% των συνολικών θανάτων από καρκίνο μεταξύ των γυναικών. Παρ' ότι μπορεί να συμβεί σε νεότερες γυναίκες, η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 54. Η ασθένεια θεραπεύεται αποτελεσματικότερα κατά τα πρώιμα στάδια, είναι όμως τότε λανθάνουσα και ασυμπτωματική.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Ορισμένα στελέχη του ανθρώπινου ιού θηλωμάτων (HPV), μια συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος, είναι καρκινογόνος έναντι του τραχηλικού επιθηλίου. Μαζί με άλλους παράγοντες κινδύνου (όπως το κάπνισμα, η πρώτη σεξουαλική επαφή σε μικρή ηλικία και οι πολλαπλοί σεξουαλικοί σύντροφοι), ο HPV διαδραματίζει ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Συνιστώνται περιοδικοί έλεγχοι Παπανικολάου για όλες τις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες. Οι έλεγχοι ταυτοποιούν κυτταρικές αλλοιώσεις με ακρίβεια 95%. Διαστολή και απόξεση, βιοψία με παρακέντηση και κολποσκόπηση μπορούν να πραγματοποιηθούν εάν τα αποτελέσματα του ελέγχου Παπανικολάου εγείρουν την υποψία καρκίνου.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η αντιμετώπιση ποικίλλει μεταξύ της κρυοθεραπείας ή της θεραπείας με laser για χαμηλού βαθμού πλακώδεις ενδοεπιθηλια-κές βλάβες, της κωνοειδούς εκτομής για ενδοεπιθηλιακό (in situ) καρκίνωμα ως και της υστερεκτομής για προδιηθητικό τραχηλικό καρκίνο σε γυναίκες που δε σχεδιάζουν να συλλάβουν. Η σταδιοεξαρτώμενη αντιμετώπιση διηθητικού καρκινώματος του τραχήλου περιλαμβάνει ακτινοβολία ή/και υστερεκτομή.