Την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει δραστικά τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) στον ΕΟΠΥΥ τα επόμενα χρόνια, εξέφρασε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας της φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim στο Κορωπί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Ξέρουμε τα ζητήματα τα οποία υπάρχουν με το clawback, ο υπουργός μάλιστα (σ.σ. Άδωνις Γεωργιάδης), φορώντας ένα διπλό καπέλο, το καπέλο του τέως υπουργού Ανάπτυξης, τώρα του υπουργού Υγείας, έχει ασχοληθεί πολύ με το θέμα αυτό.

Αλλά αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι η επιλογή μας αυτή να χρησιμοποιήσουμε το clawback ως αναπτυξιακό εργαλείο απέδωσε, διότι σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη ενταχθεί 53 επενδυτικά σχέδια και δρομολογούνται επενδύσεις που ξεπερνούν τα 230 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε ήδη ανακοινώσει την επέκτασή του. Θα ακολουθήσει μια νέα πρόσκληση για 150 εκατομμύρια ευρώ ακόμα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Και βέβαια, πρόθεσή μας είναι να μειώσουμε, να περιορίσουμε δραστικά το clawback τα επόμενα χρόνια. Για να γίνει, ωστόσο, αυτό θα πρέπει να γίνουν επίσης και τολμηρές μεταρρυθμίσεις οι οποίες να εξορθολογίζουν συνολικά τη φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας.

Αναφέρω ενδεικτικά τον ψηφιακό φάκελο Υγείας για γιατρούς και ασθενείς, την πλήρη αξιοποίηση του εργαλείου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που μας δίνει πρόσβαση σε πολύ αναλυτικά δεδομένα, και βέβαια την παράλληλη λειτουργία των μητρώων διασταύρωσης ασθενών, νοσημάτων, φαρμάκων".

Τεχνολογικά προηγμένη

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση και τη χαρά του που βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim για τη θεμελίωση της νέας πτέρυγας.

Υπογράμμισε θα είναι μία από τις τεχνολογικά πιο προηγμένες στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι είναι ένα ακόμα ορόσημο στο επενδυτικό σχέδιο μιας εταιρείας η οποία εδραιώνει τη θέση της στην πατρίδα μας, ενισχύοντας παράλληλα τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη παραγωγής και διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως είναι χρήσιμο να αναγνωρίζουμε εκείνες τις επιχειρήσεις που αποδεικνύουν διαχρονικά την πίστη τους στον τόπο μας όπως η Boehringer Ingelheim, η οποία μετράει σχεδόν 70 χρόνια δραστηριότητας στη χώρα μας.

Όπως είπε, "είναι η μόνη πολυεθνική εταιρεία η οποία διαθέτει ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα από το 1975 και πόσο προνοητική πρέπει να ήταν πριν από αρκετές δεκαετίες η επιλογή ακριβώς αυτής εδώ της τοποθεσίας πριν ακόμα φτιαχτεί το αεροδρόμιο, πριν κατασκευαστεί η Αττική οδός και προφανώς αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που αυτή η δραστηριότητα επεκτείνεται διαρκώς, κάνοντας ακόμα εντονότερο το παραγωγικό, εξαγωγικό και οικονομικό της αποτύπωμα".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα