Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Infection Control (AJIC) αναφέρει μικροβιακή μόλυνση, περιλαμβανομένων παθογόνων και δυνητικών παθογόνων βακτηρίων- σε επιφάνειες νοσοκομείων που αγγίζονται συχνά, παρά τη συμμόρφωση με τα συνιστώμενα πρωτόκολλα απολύμανσης.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι μπορεί να χρειάζονται στρατηγικές πιο αποτελεσματικής απολύμανσης αυτών των επιφανειών.

Ο κίνδυνος μόλυνσης από μικρόβια των επιφανειών στα νοσοκομεία είναι γνωστός παράγοντας εξάπλωσης λοιμώξεων που συνδέονται με την περίθαλψη και έχει οδηγήσει σε προσεκτικά σχεδιασμένες μεθόδους απολύμανσης για την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων.

Όμως η νέα έρευνα έδειξε ότι μπορεί να μην είναι αρκετές για την πρόληψη της εξάπλωσης παθογόνων, ιδιαίτερα σε επιφάνειες που αγγίζονται συχνά από διαφορετικού ανθρώπους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Central Texas Veterans Healthcare System, όπου οι ερευνητές συνέλλεξαν δείγματα από 400 επιφάνειες μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2022.

Εστίασαν σε ανδρείκελα προσομοίωσης για πρακτική στην ανάνηψη, σταθμούς εργασίας σε τροχούς, τραπέζια απορριμμάτων, κάγκελα κρεβατιών και πληκτρολόγια υπολογιστών σε σταθμούς νοσηλευτών.
Ολες αυτές οι επιφάνειες φάνηκε ότι φιλοξενούν βακτήρια και τα ανδρείκελα και κάγκελα κρεβατιών είχαν τα πιο διαφορετικά είδη.

Εντοπίστηκαν 60 είδη βακτηρίων, περιλαμβανομένων 18 πολύ γνωστών ανθρώπινων παθογόνων και αριθμός βακτηρίων που μπορούν να είναι παθογόνα στους ανθρώπους κάτω από ορισμένες περιστάσεις.

Τα πιο συχνά είδη γνωστών παθογόνων βακτηρίων ήταν ο εντερόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος, ο Escherichia coli, και η Klebsiella aerogenes.

Ορισμένα από τα πιθανόν παθογόνα είδη βακτηρίων συνδέονται με λοιμώξεις κεντρικής γραμμής, στο κυκλοφορικό, μηνιγγίτιδα και ενδοκαρδίτιδα.

Περίπου μισά από τα βακτήρια που εντοπίστηκαν από αυτά τα δείγματα φάνηκαν επίσης σε κλινικά δείγματα που συλλέχτηκαν από ασθενείς το 2022.

Η ερευνήτρια Piyali Chatterjee, του Central Texas Veterans Healthcare System δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει το βάρος που συνδέεται με επιφάνειες στα νοσοκομεία που αγγίζονται συχνά και ότι χρειάζεται να υπάρξει βελτίωση για την προστασία ασθενών και εργαζομένων.

Η Tania Bubb, δήλωσε ότι η έρευνα υπογραμμίζει τη μεγάλη αξία της πρόληψης λοιμώξεων και των προσπαθειών ελέγχου στα συστήματα υγείας.

‘’Κατανοώντας τα κενά στα τρέχοντα πρωτόκολλα απολύμανσης μπορούμε να εστιάσουμε στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών πρωτοκόλλων και στρατηγικών εκπαίδευσης για την πρόληψη εξάπλωσης επικίνδυνων οργανισμών’’.

Πηγές:
Association for Professionals in Infection Control

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη