Η μέτρηση πρωτεϊνών στο πλάσμα του αίματος μέσω τεστ εξέτασης πρωτεώματος μπορεί να εντοπίσει 18 είδη καρκίνου στα πιο αρχικά τους στάδια έναντι άλλων μεθόδων.

Όπως σημειώνουν σε πρόσφατη έρευνα στο BMJ Oncology, ερευνητές ανέπτυξαν το νέο τεστ αίματος για πολλά είδη καρκίνου ώστε να εντοπίσουν αυτούς σε αρχικό στάδιο με μεγάλη ακρίβεια, αφού δεν υπάρχουν αποτελεσματικά τεστ για πολλούς καρκίνους στα αρχικά στάδια.

Σχεδόν το 60% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται σε καρκίνο όπου δεν έγινε μια εξέταση.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο BMJ ότι οι τρέχοντες βιοδείκτες πρωτεϊνών στο αίμα δεν έχουν διάκριση και ευαισθησία για τον εντοπισμό του καρκίνου.

Με τη νέα μέθοδο, οι ερευνητές εξέτασαν πρωτεΐνες στο πλάσμα ως βιοδείκτες για συμπαγείς όγκους.

Συλλέχτηκαν δείγματα πλάσματος από 440 ασθενείς που είτε είχαν διαγνωστεί με 18 είδη καρκίνου στο αρχικό στάδιο (συμπαγείς όγκοι) είτε ήταν εντελώς υγιείς.

Οι ερευνητές μέτρησαν 3.000 πρωτεΐνες υψηλής και χαμηλής συγκέντρωσης σε κάθε δείγμα εντοπίζοντας την περιοχή προέλευσης του όγκου στο 80% των περιστατικών.

Πάνελ εντοπισμού για το κάθε φύλο έγιναν από 10 πρωτεΐνες που ήταν πολύ ακριβείς στους άντρες (AUC: 0.98) και στις γυναίκες (AUC: 0.983). Στο στάδιο I, με διάκριση 99%, αυτά τα πάνελ εντόπισαν το 93% των καρκίνων στους άντρες και το 84% στις γυναίκες.

Tο τεστ υπογραμμίζει την υψηλή διάκριση, προσβασιμότητα και αποτελεσματικότητα στον εντοπισμό καρκίνου αρχικού σταδίου.

Γενικά, τα αποτελέσματα του τεστ έδειξαν μεγάλη ευαισθησία στον εντοπισμό ποικιλίας όγκων αρχικού σταδίου σε ασθενείς με καρκίνο, καθιστώντας το ισχυρό υποψήφιο για χρήση ως εργαλείο εξέτασης.

Ενας περιορισμός της έρευνας ήταν το σχετικά μικρό δείγμα.
 

Πηγές:
BMJ Oncology,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση