Στο κόκκινο έχει φτάσει η Ελλάδα στις επισκέψεις ασθενών με ιώσεις στους γιατρούς. Είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που λαμβάνει τον χαρακτηρισμό "very high" (πολύ ψηλά), όταν οι άλλες χώρες φτάνουν το πολύ έως τη βαθμίδα "high" (ψηλά), όπως η Ιταλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την πρώτη εβδομάδα του έτους, η Ελλάδα έχει την τρίτη υψηλότερη θετικότητα στα τεστ για κορωνοϊό (15,3%) σε συμπτωματικούς, ακολουθώντας τη Λιθουανία (30,8%) και την Πολωνία (28%).

Κατέχει την έκτη θέση σε θετικότητα στα τεστ γρίπης (30,6%), σημειώνοντας υποχώρηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα που ήταν πρώτη, ενώ βρίσκεται στη δέκατη υψηλότερη θέση στη θετικότητα στα τεστ αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) με ποσοστό 4,2%.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του ECDC, οι προσελεύσεις σε γιατρούς με ιώσεις του αναπνευστικού αυξήθηκαν την πρώτη εβδομάδα του έτους.

Η εποχική γρίπη κυκλοφορεί σε υψηλότερα επίπεδα από τον κορωνοϊό και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), οι οποίοι μειώνονται σε δραστηριότητα.

Με βάση τα δεδομένα από τα νοσοκομεία, τα ποσοστά κρουσμάτων σοβαρής οξείας αναπνευστικής λοίμωξης συνεχίζουν να παρουσιάζουν αυξητική τάση και παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Η συγκεντρωτική θετικότητα των τεστ για την εποχική γρίπη αυξήθηκε στο 41%. Παρατηρήθηκε αύξηση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά η θετικότητα ήταν υψηλότερη σε άτομα ηλικίας 5 - 14 ετών, με μια συγκεντρωτική θετικότητα στο 71%.

Η συγκεντρωτική θετικότητα του τεστ για CoViD συνέχισε να μειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες (13% για την πρώτη εβδομάδα του έτους), ενώ τα ποσοστά νοσηλειών σε απλές κλίνες και ΜΕΘ αυξήθηκαν σταδιακά, ειδικά στην ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου