Γυναίκες που επέζησαν από καρκίνο μαστού ενδεχομένως μπορεί να θελήσουν να αυξήσουν τη διατροφική πρόσληψη σόγιας, ξηρών καρπών, φασολιών και προϊόντων ολικής άλεσης, έδειξε νέα έρευνα.

Σύμφωνα με το Johns Hopkins University και ερευνητές άλλων ιδρυμάτων, υψηλότερη πρόσληψη ισοφλαβνονών σόγιας συνδεόταν με καλύτερες πιθανότητες να μην υποτροπιάσει ο καρκίνος μαστού.

Tα ευρήματα δεν καθόρισαν ακόμα την ιδανική δοσολογία ισοφλαβονών ή άλλων ουσιών που φαίνεται πως προλαμβάνουν την υποτροπή και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Η έρευνα επίσης δεν μπόρεσε να διαπιστώσει αν η έναρξη κατανάλωσης μετά τη διάγνωση έχει την ίδια επίδραση με τη δια βίου διατροφική συνήθεια πριν τη διάγνωση.

Η επισκόπηση πραγματοποιήθηκε  από την ομάδα του Dr. Channing Paller στο  Johns Hopkins Kimmel Cancer Center, σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες παγκοσμίως

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 22 μεγάλων ερευνών που εστίασαν στη σόγια, τα σταυρανθή λαχανικά, τις λιγνάνες και το πράσινο τσάι.

Εστίασαν επίσης στην επίδραση των φυτοθρεπτικών που περιέχονται σε αυτές τις τροφές.

Ο Paller ανακάλυψε ότι υψηλή πρόσληψη ισοφλαβονών σόγιας συνδεόταν με μείωση της υποτροπής του καρκίνου κατά 26%

Tο μεγαλύτερο όφελος προήλθε από καθημερινή πρόσληψη 60 mg.

Tο όφελος των ισοφλαβονών της σόγιας στην πρόληψη θανάτου από καρκίνο μαστού ήταν μικρότερο –μείωση  12%.

Το όφελος ήταν υψηλότερο όταν οι γυναίκες έτρωγαν 1-2 μερίδες προϊόντων σόγιας την ημέρα.

Οι ερευνητές επίσης εστίασαν σε λιγνάνες που περιέχονται σε πολλά φυτικά τρόφιμα όπως στους ξηρούς καρπούς, στα όσπρια, στην ολική άλεση, στα φρούτα και τα λαχανικά. Ο λιναρόσπορος, τα κάσιους, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν υψηλές ποσότητες.

Υψηλά επίπεδα εντερολακτόνης φάνηκε να μειώνουν τις πιθανότητες θανάτου από τη νόσο κατά 28%, και να περιορίζουν τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο κατά 31%.

Tα ευρήματα για τη σόγια και τις λιγνάνες ήταν αρκετά ισχυρά ώστε να συνιστούν οι ερευνητές στις γυναίκες που επιβίωσαν από καρκίνο μαστού να τα χρησιμοποιούν σε οποιεσδήποτε διατροφικές οδηγίες.

Αλλα ευρήματα δεν είχαν αρκετά στοιχεία πίσω τους για αυτό αλλά το υπαινίσσονταν.

Για παράδειγμα, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πολύ πράσινου τσαγιού συνδεόταν με 44% μείωση της υποτροπής σε γυναίκες που αντιμετωπίστηκαν για καρκίνο μαστού σταδίου 1 ή 2.

Σχετικά με τα σταυρανθή λαχανικά δεν εντοπίστηκαν ενδείξεις για πιθανό όφελος.

Ο Paller, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε γυναίκες που λάμβαναν ιατρική αγωγή για τον καρκίνο και αυτές οι τροφές δεν θα πρέπει να θεωρηθούν εναλλακτικές της θεραπείας.

Tα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο JNCI Cancer Spectrum.

Πηγές:
JNCI Cancer Spectrum.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός HTA παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα
Εξετάσεις για τη γήρανση του ανοσιακού συστήματος στο "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης
ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέξετε στις αγορές του Πάσχα